IEFTINE şi BUNE. TOP universităţi de PRESTIGIU din Europa care nu te ARD la buzunar

IEFTINE şi BUNE. TOP universităţi de PRESTIGIU din Europa care nu te ARD la buzunar

Când vine vorba de plata taxelor şcolare din străinătate, românii nu mai sunt legaţi de mâini şi de picioare. Britanicii, de exemplu, îi primesc gratuit la studii, cu condiţia să se întreţină singuri.

O medie decentă la Bacalaureat şi un dosar de admitere întocmit cu cap sunt de-ajuns pentru le asigura tinerilor români studenţia peste hotare. Pe modelul "ieftin şi bun", multe dintre ofertele universităţilor din Europa promit o educaţie de calitate, la costuri accesibile. Cei care le-au testat spun însă că lucrurile nu stau chiar atât de roz. Condiţiile sunt excelente, recunosc studenţii români, dar de la cazare şi până la biletul de avion, tot e nevoie de sacrificii financiare.

  • Cum te pregăteşti pentru un masterat în străinătate 

Carte în Marea Britanie: minim 9 la BAC "Fiica mea a dat admitere pe bază de eseu, iar la Bac a luat nota 9. Este scutită de taxe, dar dăm 2.700 de lire cazarea în campus pe un an, plus vreo 400 de lire mâncarea, la care se adaugă 300 de lire biletul de avion dus-întors în vacanţe. În total, 800 de euro lunar", povesteşte tatăl Mihaelei M., studentă în primul an la universitatea Stirling din Marea Britanie. Pentru tinerii strânşi la pungă, dornici să înveţe în Regatul Unit, există varianta împrumutului de la stat. O înţelegere flexibilă, fără dobândă, prin care se angajează să returneze banii (4.000-9.000 de euro pe an pentru licenţă şi circa 3.500 pentru master) după terminarea facultăţii şi doar dacă pun mâna pe un job bine plătit. În caz contrar, datoria va fi ştearsă după 30 de ani. Astfel, cu sub o mie de euro pe lună, o familie de români îşi poate trimite copilul să înveţe la şcoli faimoase precum King's College London, University of Aberdeen sau chiar Cambridge University.

  • ADMITERE în 15 minute şi MONDENITĂŢI în loc de cursuri. Vezi CINCI MOTIVE trăsnite pentru care merită să studiezi peste hotare 

La nordici, cazarea te arde la buzunar "Nici în state precum Danemarca, Suedia şi Norvegia nu există taxe de şcolarizare", explică Raluca Apostol, expert în comunicare pentru Educativa, o agenţie care-i consiliază gratuit pe tinerii interesaţi să studieze în Europa şi SUA. Singurul inconvenient este preţul cazării, de până la 550 de euro pe lună. Nici transportul nu este ieftin: în jur de 45 de euro lunar în Suedia, mulţi preferând să închirieze o bicicletă cu doar 22 de euro pe an. 800 de euro îi costă, în medie, pe părinţii români întreţinerea lunară a unui student în Marea Britanie Universitatea din Munich, Germania, ocupă locul 60 în topul celor mai bune universităţi din lume

Intrarea în Uniunea Europeană, permisul către educaţie de calitate

La francezi, nemţi sau belgieni traiul de zi cu zi e scump, dar educaţia are preţuri "prietenoase", chiar şi la şcolile cu renume.

1. Germania este o altă destinaţie de studii la îndemâna tinerilor cu buget redus. Universităţile din Munich, Bremen sau Duesseldorf sunt doar câteva dintre cele mai bune instituţii de învăţământ superior care nu percep taxe şcolare astronomice. Acestea variază între 200 şi 1.500 de euro pe an, în funcţie de specializare, orarul fiind destul de flexibil pentru a lăsa loc unui job part-time remunerat cu circa 400 de euro lunar. Restul cheltuielilor nu coboară sub pragul de 800 de euro, o treime din bani reprezentând numai cazarea. Cheltuielile de transport "înghit" lunar 70 de euro, iar coşul de cumpărături alţi 150-200 de euro, în funcţie de oraş. 2. Învăţământul universitar francez rezervat cândva nu doar tinerilor sclipitori, ci şi bogaţi, atrage în prezent şi copii silitori din pătura de mijloc a societăţii. Un semestru la Université de Strasbourg, Université de Lyon ori Paris Sorbonne University, şcoli particulare de prestigiu, costă aproximativ 270 de euro, aceeaşi sumă ca şi în instituţiile superioare din învăţământul de stat. Şi aici, grosul banilor se duce pe cazare. Între 350-500 de euro pe lună ajunge un loc în cămin, cu posibilitatea de a primi o subvenţie de până la 50% din partea statului francez. Studenţii de la Universitatea Stirling au la dispoziţie cafenele, piscine sau săli de fitness 3. Nici educaţia superioară din Belgia nu stă rău în privinţa raportului calitate/preţ. Vrije Universiteit Brussel, Versalius College, University of Antwerp solicită taxe şcolare anuale de 200 de euro pentru licenţă şi până la 1.000 de euro pentru master. Bursele sunt însă o raritate. Salvarea vine tot din slujbele part-time, fără a depăşi însă 20 de ore pe săptămână. Cum se pot finanţa studiile

Raluca Apostol, de la Educativa, crede că studiile în străinătate nu mai sunt neapărat scumpe. "De la intrarea în UE, taxele de şcolarizare pentru români au scăzut. În plus, există numeroase oportunităţi de finanţare: împrumuturi de la guvernele statelor-gazdă sau de la instituţii ca DAAD, Comisia Fulbright etc. Plus job-urile part-time, care acoperă parţial sau chiar total cheltuielile de întreţinere", arată Raluca. Cei care doresc să afle cum ar trebui să arate dosarul de admitere la marile universităţi din UE şi SUA pot afla mai multe detalii gratuit, pe site-ul Educativa.ro.