Topul mercenarilor de suflete - 2012

Odată cu apropierea alegerilor, numeroşi politicieni schimbă tabăra, în speranţa că nu vor ajunge în opoziţie.

După ani întregi în care migraţia politică s-a produs într-un singur sens, de la opoziţie către putere, în ultima lună sensul s-a schimbat. Pe măsură ce sondajele indică USL drept câştigător al alegerilor, fenomenul se va amplifica, probabil. Deşi toate partidele condamnă trădările, trădătorii îşi găsesc azil de fiecare dată. O lege votată în 2006, care urma să stopeze migraţia aleşilor locali, s-a dovedit a fi complet ineficientă. Totuşi, în USL a apărut o anumită opoziţie faţă de transfugi, dar nu din motive etice, ci pentru că liberalii şi social-democraţii care au rezistat în opoziţie se tem că vor fi daţi la o parte de către personaje care doresc să fie în permanenţă la putere. "Nu poate fiecare să vină cu pretenţia de a fi cocoţat în funcţie (...) atunci sunt reacţii de genul noi am stat sub aceşti indivizi care acum vin la plăcinte...", a spus Iliescu.

Prima plecare din tabăra puterii, şi cea mai spectaculoasă până acum, a fost a prim-vicepreşedintelui PDL Sorin Frunzăverde. El a plecat la PNL după ce timp de aproape 20 de ani a fost membru al PD, respectiv PDL. Acest partid l-a sprijinit să fie ministru al Apărării, ministru al Turismului, europarlamentar sau preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Frunzăverde, care controlează autoritar judeţul Caraş-Severin, a luat cu el o liotă de primari. În schimb, PNL l-a propulsat rapid în funcţia de vicepreşedinte, iar aleşii locali care au dezertat din PDL vor beneficia acum de sprijinul liberalilor.

În ziua în care Frunzăverde era votat vicepreşedinte al PNL, primarul Radu Mazăre anunţa că se opune primirii traseiştilor. "Au stat şapte ani la putere, s-au bucurat de tot regimul Băsescu, au dat comenzi politice fiecare in colegiul lui. Au pus instituţiile să ne hăituiască, au chinuit oameni şi acum vin ca fetele mari şi vor să fie votaţi în USL. Nu-i mai primiţi pe trădători", a spus Mazăre. "Au stat şapte ani la putere, s-au bucurat de tot regimul Băsescu (...) au pus instituţiile să ne hăituiască şi acum vor să fie votaţi în USL"

Ping-Pong cu Piedone Popescu

Situaţia primarului din sectorul 4 al Capitalei ar putea fi un studiu de caz. În noiembrie 2011, a anunţat că va candida pentru UNPR. La acel moment, el îşi păstra carne­tul de membru al PC, pentru a nu-şi pierde funcţia. S-a ajuns în situaţia paradoxală în care Popescu-Piedone urma să fie şeful campaniei pe Bucureşti a PDL-UNPR, deşi, oficial, era coleg cu Dan Voiculescu. În primăvara acestui an, primarul sectorului 4 a părăsit, brusc, UNPR. Alegătorii din sectorul 4 nu par că ar intenţiona să sancţioneze acest tip de comportament.

Click pe imagine pentru a mări

ANUL 2000. ORIGINILE TRASEISMULUI

Destructurarea Partidului Democrat, obiectiv declarat al guvernului PSD

PD a trecut, în timp, prin şocul mai multor dezertări spectaculoase. În vara lui 2000 când partidul stătea prost în sondaje, Victor Babiuc, pe atunci ministru al Apărării, a anunţat că trece la PNL. Erau ultimele zile ale regimului Constantinescu, iar ţărăniştii, liberalii şi democraţii lui Roman se luptau între ei, în timp ce PSD şi PRM câştigau voturi. Tensiunea între partidele din coaliţia majoritară a crescut după ce Emil Constantinescu a refuzat, un timp, să numească un democrat la conducerea ministerului Apărării. În final, cel care a preluat ministerul eliberat de Babiuc a fost Sorin Frunzăverde.

Pentru PD, marile probleme au început atunci când a ajuns în opoziţie, iar Traian Băsescu l-a dat deoparte pe Petre Roman. Lideri ai PSD au declarat public că PD trebuie destructurat, iar România ar trebui reprezentată în Internaţionala Socialistă de către o singură formaţiune. Puţini alegători îşi mai amintesc, azi, că secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, care şi la acea vreme era tot preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a fost membru marcant al PD până în momentul în care a simţit că puterea se află în altă parte.

Un şoc a fost şi dezertarea, în 2003, a cuplului Sassu-Duvăz. Ambii, alături de Petre Roman din momentul în care acesta s-a certat cu Iliescu. Ambii au făcut parte din grupul de şase, şapte oameni care au condus partidul în perioada guvernării împreună cu CDR. Ei au trecut la PSD acuzându-l pe Băsescu că a trădat social-democraţia. "Sigur, putem spune că ne curăţim randurile. Curăţind din ce in ce, mi-e teama că ne curăţim de tot", declara, chiar înainte de a părăsi PD, Bogdan Niculescu Duvăz.

Pe lista celor care, în acei ani, au abandonat PD se mai află Tudor Pendiuc, primar al Piteştiului, precum şi Aristotel Căncescu, preşedintele CJ Braşov. "Sigur, putem spune că ne curăţim rândurile. Curăţind din ce in ce, mi-e teama că ne curăţim de tot." BOGDAN NICULESCU DUVĂZ Citiți și:

  • RĂZBOI în PNL. Andrei Chiliman: Nu-i datorez nimic lui Crin! Nu am fost omul nimănui. Traseismul politic nu e de mine!
  • Monica Macovei: "Unii oameni pleacă la USL pentru a scăpa de cercetările penale"
  • Parada traseiştilor: USL îşi prezintă "trofeele" politice
  • Cazul Vasile Pruteanu, traseistul perfect: afaceri în familie, anchete ANI și 12 ani la Putere cu toate partidele
  • Definiția traseismului politic după interesul PNL: De ce Frunzăverde este bun de racolat și Falcă nu!