Topul ţărilor unde au murit cei mai mulţi jurnalişti

95 de jurnalişti din 32 de ţări au fost ucişi în acest an, în timp ce îşi exercitau meseria, se precizează într-un raport al Press Emblem Campaign (PEC), publicat azi.

Cu toate acestea, cifrele indică o scădere a numărului deceselor în rândul jurnaliştilor cu 17,5%, faţă de anul trecut, când au fost ucişi 110 dintre oamenii din presă.

Această ameliorare este pusă pe seama îmbunătăţirii situaţiei din Irak. Astfel, în 2008, numai 15 jurnalişti şi-au pierdut viaţa în Irak, în comparaţie cu 50, în urmă cu un an.

Potrivit PEC, din care fac parte 35 de ONG-uri, anul acesta s-au dezvoltat alte zone majore de conflict, cum ar fi Mexic, Pakistan, India, Thailanda, Rusia sau Filipine, însă, pentru al şaselea an consecutiv, Irakul deţine poziţia fruntaşă.

Acelaşi raport arată că, de la începutul conflictului în Irak, în 2003, şi-au pierdut viaţa 265 de jurnalişti veniţi în zonă pentru relatări "la cald".

"Din nefericire, deteriorarea situaţiei din alte ţări a devenit un factor major de îngrijorare", a declarat secretarul general al PEC, Blaise Lempen.

În 2008, 9 jurnalişti şi-au pierdut viaţa în Mexic, cu doi mai mulţi decât anul trecut. Aceasta a făcut ca Mexicul să fie considerată ţara cu al doilea grad de periculozitate din lume.

În Pakistan, starea de tensiune de la graniţa cu Afganistanul a determinat moartea a 8 jurnalişti, faţă de 5, câţi au fost în 2007. Prin urmare, Pakistanul este a treia ţară considerată periculoasă pentru ziarişti.

A patra ţară în care oameni ai presei şi-au pierdut viaţa în 2008 este India (cu 7 jurnalişti morţi, faţă de 2, în 2007), urmată, pe locul cinci de Filipine (6 ziarişti decedaţi în 2008, 4 în 2007) şi pe locul al şaselea de Georgia unde, în timpul conflictului cu Rusia, au murit cinci jurnalişti.

Potrivit AFP, la Geneva au fost puse bazele unui grup de lucru, care să se ocupe de elaborarea unei legi care să îi protejeze pe jurnaliştii prezenţi în zonele de conflict.

Sursa: AFP