„Topul Național al Firmelor” și-a desemnat și anul acesta câștigătorii. Klaus Iohannis și Ludovic Orban, printre invitații de seamă

Cele mai performante companii au fost premiate joi, 7 noiembrie, în cadrul „Galei Topul Național al Firmelor 2019”, organizate de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR).

Ediția de anul acesta a Galei a adunat invitați de seamă, printre care Președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Ludovic Orban și vice prim-ministrul Raluca Turcan.

Topul Național al Firmelor a premiat operatori economici din diferite sectoare de activitate precum: industrie, servicii, comerț, turism, cercetare-dezvoltare și high-tech, agricultură, silvicultură și pescuit și construcții.

Ediția a XXVI-a a Topului a clasat pe primele 10 locuri, la nivel national, 12.603 companii – operatori economici din diferite sectoare de activitate: 4.466 din industrie, 3.521 din servicii, 2.615 din comerț, 312 din turism, 468 din cercetare-dezvoltare și high-tech, 643 din agricultură, silvicultură și pescuit și 578 din construcții. Cele 12.603 companii au o cifră de afaceri de aproximativ 178,48 mld. Euro, un profit din exploatare de circa 14,87 mld. Euro și 1.340.310 de salariați.

În deschiderea evenimentului care a avut loc la Centrul Expozițional Romexpo, Mihai Daraban, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, a declarat:

„Topul Național al Firmelor reprezintă o lucrare care se realizează de circa trei luni, de când am intrat în posesia bilanțurilor pe care dumneavoastră, agenții economici, le-ați depus la organele fiscale. Suntem singura entitate abilitată printr-o lege să organizeze acest top de firme.

Vreau să subliniez că din acest top a reieșit o polarizare extremă a economiei românești. Acest top nu este doar o gală, ci este finalul unei lucrări științifice”.

Prezent la eveniment, Klaus Iohannis și-a început discursul precizând faptul că este de neconceput în secolul XXI să existe dezvoltare fără investiții în infrastructura de transport, aspect de altfel resimțit de către mediul de afaceri prin prisma oportunităților ratate.

„Vocea Camerei de Comerț și Industrie a României s-a auzit tare și răspicat în toată această perioadă și vă felicit pentru asta. Îmi doresc ca dumneavoastră și instituția sub egida căreia se desfășoară acest eveniment să rămâneți aceiași vectori implicați, aceeași voce neobosită care să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă economia noastră, să gândiți soluții și să amendați derapaje.

Probabil că toți oamenii de afaceri din această sală au resimțit problema deficitului forței de muncă, atât sub aspectul calitativ, cât mai ales cantitativ, cu presiuni acute pe termen scurt. Apoi, dumneavoastră cunoașteți foarte bine cât de mari sunt oportunitățile ratate din cauza lipsei de infrastructură”, a declarant Klaus Iohannis în cadrul Galei organizate joi de Camera de Comerț și Industrie a României.

La rândul său, Ludovic Orban, prim-ministrul României, a ținut să precizeze că Guvernul va fi un partener care pricepe că dezvoltarea economică are la bază investițiile. Totodată, acesta a declarat că perioada reglementărilor adoptate fără o consultare prealabilă a mediului de afaceri s-a încheiat.

„Perioada reglementărilor adoptate pe nepusă masa s-a dus. De astăzi, în România există un Guvern care este prieten al mediului de afaceri, care are ca obiectiv clar încurajarea investițiilor”.

Comparativ cu anul trecut, numărul firmelor incluse în primele 10 poziții a crescut de la 12.472, în 2018, la 12.603, în 2019, reprezentând o apreciere cu 1,05%. Totodată, cifra de afaceri cumulată a companiilor clasate pe primele zece locuri este de 178,48 miliarde de euro, în creștere cu 8,17% față anul precedent.

Profitul din exploatare al companiilor a însumat 14,87 miliarde euro, însemnând o creștere procentuală de 6,98%. Ponderea profitului din cifra de afaceri s-a menținut constantă în 2019, față de anul anterior, profitul din exploatare reprezentând 8,42% din cifra totală de afaceri, ceea ce indică o menținere a profitabilității companiilor românești.