Cele mai multe restaurante de top se afla in Franta, insa cel mai bun local din lume este situat in apropiere de Barcelona, potrivit unui clasament publicat de prestigioasa revista de profil "Restaurant".
Topul „S. Pellegrino al celor mai bune 50 de restaurante din lume” a fost realizat pe baza opiniilor exprimate de un juriu compus din 651 de jurnalisti de specialitate, critici, editori si comentatori, care au analizat restaurante selecte din 70 de tari.
Franta se mentine pe primul loc, cu 12 restaurante clasate printre primele 50, fiind urmata de Statele Unite (8), Marea Britanie (7), Spania si Italia (6). Cea mai buna mancare si servire se gaseste la „El Bulli”, langa Barcelona, unde bucatar-sef este catalanul Ferran Adria.
Pe locul doi al podiumului se situeaza „The Fat Duck” din Bray, la vest de Londra, iar locul trei este detinut de restaurantul bucatarului francez Pierre Gagnaire. Potrivit revistei, clasamentul nu difera foarte mult fata de anul trecut, singura „surpriza” provine insa din Asia, care nu are nici un restaurant in primele 50.
Cea mai spectaculoasa evolutie pozitiva a inregistrat restaurantul danez Noma, unde maestru bucatar este Rene Redzepi, care a ajuns de pe locul 33, anul trecut, pe locul 15, anul acesta.
Noile intrate in clasament sunt restaurantele italiene Combal Zero, din Torino, si Cracco Peck, din Milano. O fastuoasa ceremonie de inmanare a distinctiilor a avut loc luni seara, la Muzeul de Stiinta din Londra, unde s-a reunit „crema” gastronomiei mondiale.