Topul mersului pe jos

Topul mersului pe jos

Intr-o Europa a pasului grabit, romanii au cam ramas in urma.

Ritmul vietii moderne este tot mai accelerat, iar pentru a tine pasul oamenii au tendinta de a merge din ce in ce mai repede. Potrivit unui studiu realizat in 32 de orase de pe glob, oamenii se deplaseaza pe strazi cu o viteza cu 10% mai mare decat acum un deceniu.

Cei mai iuti pietoni de pe planeta sunt cei din Singapore, a caror viteza a crescut cu 30% fata de 1994. Copenhaga si Madridul sunt cele mai „rapide” orase din Europa, in timp ce Bucurestiul se claseaza spre coada clasamentului, pe pozitia 26.

In opinia specialistilor, aceasta iutire a pasului este simptomatica pentru viata moderna, in care oamenii au ajuns obsedati de economia de timp si de comunicarea 24 de ore din 24.

Studiul a fost coordonat de britanicul Richard Wiseman, profesor de psihologie la Universitatea din Hertfordshire, care a folosit drept baza de comparatie un experiment privind viteza de mers realizat in 1994.

Concret, cercetatorii au ales artere suficient, dar nu excesiv de aglomerate din cele 32 de orase. Grupe de 35 de cetateni au fost cronometrati in timp ce parcurgeau o distanta de 18 metri.

Voluntarii din Singapore au strabatut cei 18 metri in 10,55 secunde si s-au clasat pe primul loc, urmati de danezii din Copenhaga cu 10,82 secunde si de madrileni cu 10,89. Bucurestenii au scos un timp de 14,36 secunde.

Singuratatea alergatorului de cursa lunga

„Ritmul vietii in marile orase este mai rapid ca inainte. Aceasta crestere a vitezei va afecta tot mai multi oameni deoarece, pentru prima oara in istorie, majoritatea populatiei globului traieste in centre urbane”, a spus Wiseman.

„Totusi, trebuie sa existe undeva o limita, altfel, daca tendinta se mentine, am fi in situatia de a ajunge la destinatie inainte de a fi pornit la drum”, comenteaza amuzat psihologul.

Viteza cu care oamenii isi traiesc viata are efecte directe asupra sanatatii si comportamentului lor. Spre exemplu, fiind mereu grabiti, oamenii sunt mai putin inclinati sa piarda timp ajutandu-i pe altii.

„Ei petrec mai putina vreme cu prietenii, nu au timp sa faca sport, mananca aiurea, fumeaza si beau mai mult”, spune Wiseman, adaugand ca toti acesti factori contribuie la aparitia unor boli grave, cum ar fi cele cardiovasculare.

TEST DE AUTOEVALUARE

Esti prea grabit?

> Te uiti la ceas mai des decat altii?

> Cand cineva se misca mai greu simti nevoia sa-l grabesti?

> Se intampla des sa termini primul masa?

> Cand mergi pe strada, te enerveaza sa fii blocat in spatele altora?

> Ai deveni nervos daca ai sta o ora fara sa faci nimic?

> Iesi dintr-un magazin daca dai peste o coada de cateva persoane?

> Prins in ambuteiaj, te arati mai nervos decat alti soferi?

Daca ai raspuns „da” de cel putin cinci ori, e timpul sa iei piciorul de pe acceleratie.

Ne puteți urmări și pe Google News