Mult sub bonificaţiile în moneda naţională, dobânzile oferite la valută sunt destul de mici pentru a mai atrage sume mari din economiile populaţiei, care şi aşa trece printr-o perioadă grea.
Perspectiva economisirii de bani a devenit tot mai sumbră pentru populaţie, în condiţiile în care aşteptata revenire la o oarecare normalitate financiară nu pare să se întâmple nici în acest an. Astfel că, în continuare, pentru depozitele în valută cele mai avantajoase dobânzi se găsesc tot la moneda europeană, acestea fiind urmate de cele în dolari.
La finele anului trecut, Eugen Dijmărescu, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), spunea că în acest an speră ca măcar un sfert dintre cei care au economisit în 2010 să facă acelaşi lucru şi în 2011. Faţă de 2009, situaţia este destul de asemănătoare pentru că doar două treimi dintre cei care au constituit depozite în acea perioadă au reuşit să economisească şi anul trecut.
Dobânzile la euro, la jumătatea celor în lei
Potrivit site-ul Conso.ro, băncile mici sunt cele care încearcă să atragă clienţi prin dobânzi relativ mari la depozitele în euro. În topul acestora se numără, Bank of Cyprus şi Carpatica, cu o bonificaţie de 4% la un depozit la termen.
Dacă am face un simplu calcul, pentru 500 de euro, economisiţi pe 6 luni, s-ar mai câştiga 10 euro, asta dacă banca nu ar percepe niciun comision sau vreo taxă. ATE Bank oferă o dobândă de 3,75%. Aceasta este urmată de MKB Nextebank, ProCredit Bank şi Piraeus Bank, cu o bonificaţie de 3,50%.
GfK România arăta într-un studiu, prezentat în urmă trei săptămâni, că majoritatea utilizatorilor de produse bancare, din mediul urban, consideră că dobânzile acordate de bănci la produsele de economisire sunt destul de mici. În schimb, când vine vorba de comisioanele percepute pentru astfel de servicii, acestea sunt prea mari.
Dolarul, mai sărac în ofertă
Dacă depozitele în moneda europeană sunt atrase cu dobânzi de maximum 4%, la cele în dolari bonificaţiile sunt mai mici cu un punct procentual. În cazul economisirii în moneda americană, clasamentul este exact invers faţă de cel la euro.
Astfel că, în fruntea topului la oferte stă Piraeus Bank, cu o ofertă de 3%. Alături de aceasta, şi Carpatica are o asemenea ofertă, de altfel banca sibiană fiind singura care nu-şi schimbă poziţia în ambele clasamente.
Cele două instituţii de creditare sunt urmate pe podium de Bank of Cyprus, care oferă o dobândă de 2,90%. Cea mai mică ofertă vine de la Banca Feroviară: 0,40% la depozitul Intercity, în timp ce la euro, Bancpost oferă doar 1%.