Topul celor mai profitabile companii de stat. Au avut profituri uriașe

Bani. Sursa foto Pixabay

România. Hidroelectrica, Romgaz și Nuclearelectrica sunt cele mai profitabile companii din țară, rată datele analizate Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Ele au avut profituri foarte mari în ultimii ani.

Hidroelectrica, pe primul loc

Hidrolectrica este pe primul loc în clasamentul companiilor de stat, la fel ca în 2022. Primele zece cele mai profitabile companii de stat au avut anul trecut un profit net de 14,4 miliarde lei. Firmele de energie au cel mai mare succes.

Hidroelectrica.Sursa foto: EVZ

Hidroelectrica a avut anul trecut un profit net de 6,3 miliarde lei, în creștere cu 44% față de 2022. Planurile pentru listarea Hidroelectrica s-au concretizat abia în iulie 2023, în contextul în care Guvernul risca să piardă fonduri din PNRR dacă nu se luau măsuri. Ofertă publică iniţială (IPO) a companiei a atras aproape două miliarde euro, în timp ce capitalizarea pieţei locale a depăşit 40 de miliarde de euro, fiind considerată a treia piaţă ca dimensiune în centrul şi estul Europei. Acţionarii companiei sunt statul român, prin Ministerul Energiei (80,06%), şi Fondul Proprietatea (19,94%).

Și Romgaz a avut profit mare

Romgaz este pe locul doi, cu un profit net de 2,6 miliarde lei, în creștere ușoară cu 4% față de 2022. Compania a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 8,6 miliarde lei, în scădere cu 35% față de 2022, iar numărul mediu de angajați a ajuns la 5.287. OMV Petrom și Romgaz au transmis că vor să dezvolte Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre. Cele două companii vor investi aproape 4 miliarde de euro în acest proiect, care va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Romgaz. Sursa: Arhiva EVZ

Nuclearelectrica, pe locul trei

Pe locul trei este Nuclearelectrica, raportând un profit net de 2,5 miliarde lei în 2023, în scădere cu 10% față de 2022. Compania a avut în 2023 o cifră de afaceri de 7,4 miliarde lei, în creștere cu 17% și a încheiat anul trecut cu 2.352 de angajați. La finalul lui 2022, NuScale Power și RoPower a semnat contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie și proiectare, Front-End Engineering and Design (FEED), pentru prima centrală SMR din România.

Alte companii profitabile sunt Aeroportul Henri Coandă, Imprimeria Națională, Romsilva și Portul Constanța, potrivit economedia.ro.