Topul celor mai prescrise medicamente în 2007

Topul celor mai prescrise medicamente în 2007

Primele cinci poziţii sunt ocupate de pastilele pentru bolnavii de inimă. Cele mai scumpe rămân medicamentele pentru anemii şi hepatită.

Medicamentele pentru cardiaci au fost cele mai prescrise anul trecut de medici, iar cele pentru hepatită sau anemii au consumat cele mai mari fonduri, deşi numărul celor trataţi nu este foarte mare, arată datele centralizate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Monopolul deţinut de medicamentele pentru cardiaci şi hipertensivi nu este o surpriză, spun medicii: mai mult de 60% dintre decesele din ţara noastră sunt cauzate de complicaţiile bolilor cardiovasculare.

Tratamentele pentru hepatită au fost şi în 2007 foarte costisitoare, fapt explicabil prin preţurile foarte mari ale acestora. Pentru un bolnav se pot cheltui lunar între 800 şi 6.500 de lei.

„Toate aceste medicamente se regă- sesc în topul cheltuielilor fie pentru că sunt foarte scumpe, cum este cazul celor pentru hepatită, fie au fost prescrise în număr mare, cum sunt cele pentru inimă“, explică reprezentanţii CNAS.

Hipertensiune, diabet, varice

Preductal, folosit pentru insuficienţa cardiacă, a fost medicamentul care s-a eliberat cel mai mult cu reţetă în anul 2007. Al doilea pe listă, enalapril, este folosit pentru scăderea tensiunii arteriale. Urmează alte cinci antihipertensive şi un medicament folosit în tratarea varicelor. Printre tratamentele pentru boli cardiovasculare, în top 10 mai apare şi un antidiabetic şi un imunostimulator.

„Hipertensiunea este cel mai important factor de risc pentru bolile de inimă, deoarece creşte riscul de ateroscleroză (vasele de sânge se degenerează). Prin procesul de ateroscleroză, se înfundă vasele de sânge şi urmează infarctul“, explică cardiologul Ionel Bratu.

„Bolile de inimă sperie repede“

Faptul că medicamentele pentru boli cardiovasculare deţin monopolul pe listele cu cele mai prescrise tratamente nu face decât să certifice numărul mare de bolnavi de inimă din România. Mai mult de 60% din decese sunt cauzate de complicaţiile bolilor cardiovasculare.

„România este o ţară diferită de celelalte ţări europene, unde doar 37% din decese sunt cauzate de bolile cardiovasculare. Suntem într-o situaţie mult mai gravă decât ungurii şi cehii sau vesteuropenii“, susţine Mircea Cinteză, cardiolog la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. O posibilă explica- ţie pentru numărul mare de bolnavi de inimă aflaţi sub tratament ar fi şi uşurinţa cu care se diagnostichează bolile. „Oamenii se sperie mai repede de o boală de inimă decât de una de ficat, şi se duc mai repede la doctor pentru un disconfort în capul pieptului decât pentru orice altă durere“, menţionează Doru Cristian Gavrilă, medic internist.

Pentru creşterea numărului pacienţilor cu probleme cardiace, specialiştii învinuiesc stilul de viaţă sedentar, alimentaţ ia bogată în grăsimi şi fumatul. „Aceste boli sunt şi genetice. De asemenea, sunt mult mai frecvente la bărbaţi decât la femei. Iar pentru că bărbaţii se îmbolnăvesc mult mai devreme, au timp să facă şi complicaţii mai severe“, adaugă Călin Ciubotaru, medic generalist.

Cheltuieli mari şi cu antibioticele

Lista celor mai scumpe medicamente în 2007 este deschisă de un preparat folosit în anemiile severe şi la pacienţii cu afecţiuni renale (epoetinum beta a costat asigurările peste 90 de milioane de lei). Urmează medicamentele folosite în tratarea hepatitelor, pe bază de peginterferon alfa-2a: au costat peste 85 de milioane de lei.

Foarte scumpe au fost şi antibioticele pe bază de cefuroximum (aproape 42 de milioane de lei) sau medicamente pentru ulcer pe bază de omeprazolum (aproape 41 de milioane de lei).

Ne puteți urmări și pe Google News