Topul celor mai periculoşi viruşi

Părerile experţilor diferă în funcţie de anumite caracteristici, când vine vorba despre un astfel de clasament.

În ultimii 20 de ani, mii - dacă nu sute de mii - de viruşi au atacat calculatoarele utilizatorilor de pe mapamond. Alături de creatorii de soluţii de securitate, „Evenimentul zilei” a încercat să facă un top al celor mai periculoşi.

„Dacă ne întoarcem în anii ’90, putem spune că, probabil, cea mai semnificativă ameninţare informatică de la începutul acelor ani a fost virusul Cascade, care infecta sistemele DOS”, ne-a declarat Andrey Slobodyanik, managing director Kaspersky Lab Europa de Est.

Acesta era un virus criptat, pe care oamenii îl răspândiseră foarte mult. Însă, în acea perioadă, viruşii reuşeau să infecteze un număr ridicat de computere pe parcursul mai multor luni, nu foarte rapid ca acum. La mijlocul anilor ’90 am început să vedem macroviruşii, care se răspândeau pe durata a câtorva săptămâni, deci mult mai rapid. Aceştia infectau datele de pe computer, deoarece e-mailul devenise popular, iar oamenii îşi trimiteau mesaje cu diferite documente ataşate.

Apocalipsa digitală

Tot în perioada anilor ’90 au apărut „Melissa” sau „Love Letter”, care s-au răspândit automat, producând o „epidemie”. Potrivit unui studiu BitDefender, în ultimele zile ale anului 1999 apăruseră deja zvonuri despre un atac masiv ce urma să vină dinspre comunităţile creatorilor de viruşi, care ar fi urmat să infecteze într-un timp foarte scurt toate calculatoarele de pe mapamond. Mişcarea ar fi urmat să dezlănţuie apocalipsa digitală.

Începutul anilor 2000 a însemnat, de fapt, adevărata naştere a infracţionalităţii pe internet, deoarece, până în 2002, curentul era unul de cyber-vandalism. „Viruşii erau creaţi pentru a şterge date, a opri servere etc. Însă, anul 2003 a produs o schimbare esenţială - creatorii de viruşi şi-au spus «Toată lumea face tranzacţii financiare on-line, de ce să nu profităm de acest lucru? Putem să distribuim spam, să furăm datele de autentificare »”, ne-a spus Vasily Dyagilev, director de vânzări în cadrul Kaspersky Labs.

Acesta a fost începutul cyber-criminalităţii. Au fost creaţi viruşi precum „Code Red” sau „Nimda”, care se răspândeau rapid. În acelaşi timp, în 2001 a început şi exploatarea vulnerabilităţilor software. Cei de BitDefender spun că 2005 a fost anul în care viruşii pentru diferite platforme de mesagerie instantă şi-au pus serios amprenta.

La începutul acestui an, Win32.Worm.Prolaco.G s-a remarcat prin capabilitatea lui de infectare multiplă. Pentru 2010 şi viitorul apropiat, oficialii BitDefender cred că din cauza evoluţiei tehnologiei ce este mai periculos de abia acum va apărea.