Aproximativ 100 de persoane au fost reţinute şi duse la audieri pentru cercetări privind o fraudă de aproximativ 22 de milioane de euro. Printre cei reţinuţi sunt mai mulţi directori şi funcţionari ai celor mai mari bănci româneşti. Cu toate astea, prejudiciul cauzat de români este încă mic faţă de cele mai mari fraude bancare realizate în lume.
O grupare sprijinită de mai multe persoane importante din sistemul bancar românesc a dat o lovitură de 22 de milioane de euro. Grupul infracţional a obţinut cu documente false de la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de către liderii grupărilor. Prejudiciul de 22 de milioane de euro este unul foarte mare, însă comparat cu alte mari fraude din sistemele bancare din întreaga lume este încă departe de cele mai celebre cazuri ale ultimilor ani.
- Cele mai MARI FRAUDE bancare româneşti
- Din toate băncile româneşti s-a furat ca în codru în ultimii ani. Cele mai scandaloase cazuri
TOPUL CELOR MAI MARI FRAUDE BANCARE DIN LUME
- A doua cea mai mare bancă din Franţa, Societe Generale, a dat în vileag o fraudă pe care presa a descris-o ca fiind o fraudă "de excepţie" dată de un junior trader în valoare totală de aproape 5 miliarde de euro. El a reuşit pe parcursul a aproape doi ani de zile să păcălească investitorii printr-un sistem de tranzacţii fictive elaborate.
- Barings Bank, una dintre cele mai vechi bănci din Marea Britanie s-a prăbuşit în 1995 după ce Nick Leeson a pierdut 860 de milioane de lire sterline după ce a pariat banii pe viitorul pieţei de valori din Tokyo. El a fugit şi a fost ulterior arestat la Frankfurt. A fost extrădat şi închis pentru doar trei ani de zile. După eliberare el a devenit directorul executiv al unui club de fotbal irlanez.
- Directori BRD, BCR şi CEC şi oficiali din Ministerul Economiei, cercetaţi pentru o FRAUDĂ de 22 milioane de euro
- În anul 2002, John Rusnak care lucra în domeniul schimbului valutar la banca americană Allfirst, cu sediul în Baltimore, Maryland a fost acuzat şi a pledat vinovat pentru o fraudă în valoare de 691 de milioane de dolari americani. În anul următor, el a fost condamnat la şapte ani de închisoare după ce a ajuns la o înţelegere cu procurorii.
- Toshihide Iguchi, un fost dealer auto, a pierdut mai mult de un miliard de dolari ai băncii japoneze Daiwa, făcând tranzacţii frauduloase timp de peste 11 ani de zile, începând din 1984. El a declarat că a pierdut banii încercând să acopere furturile pe care le făcuse iniţial.
- CINE sunt cele DOUĂ personaje cheie din sistemul bancar implicate în FRAUDA de 22 mil. de euro
- În 1991, Banca de Credit şi Comerţ Internaţional (BCCI) a fost închisă după ce autorităţile au descoperit pierderi uriaşe din cauza unor credite acordate unor angajaţi ai bănci sau unor firme ale rudelor acestora. Banca a intrat în faliment cu mai mult de 16 miliarde de dolari datorie şi peste 250.000 de deponenţi care au pierdut banii. În acel moment, banca opera în 78 de ţări şi deţinea active de 25 de miliarde de dolari.
CITIŢI ŞI:
- Cele mai MARI FRAUDE bancare româneşti
- Din toate băncile româneşti s-a furat ca în codru în ultimii ani. Cele mai scandaloase cazuri
- Directori BRD, BCR şi CEC şi oficiali din Ministerul Economiei, cercetaţi pentru o FRAUDĂ de 22 milioane de euro
- CINE sunt cele DOUĂ personaje cheie din sistemul bancar implicate în FRAUDA de 22 mil. de euro