Topul celor mai bune produse bancare de pe piaţă

Topul celor mai bune produse bancare de pe piaţă

Clasamentul făcut de revista „Capital” ţine cont de o serie de criterii, precum flexibilitatea creditului sau suma maximă. În cazul depozitelor au contat comisioanele percepute şi dobânzile.

Piaţa bancară a suferit o întorsură radicală faţă de anul trecut. Acum un an, bancherii le închideau uşa clienţilor consideraţi prea riscanţi şi duceau o gravă lipsă de lichiditate pe care voiau să o acopere cu dobânzi-record la depozite.

În prezent, bonificaţiile la economii sunt considerabil mai mici, iar la capitolul credite - băncile sunt mai mult decât doritoare să acorde împrumuturi, potrivit revistei de business „Capital”.

Roata s-a întors a doua oară, de data aceasta clienţii sunt cei care nu prea mai privesc cu ochi buni băncile, având în vedere modificările pe care le-au avut în rate şi implicit în dobânzi. Chiar dacă acum creditele devin din ce în ce mai ieftine, reticenţa clientului rămâne de neclintit. Revista „Capital” a făcut un calcul pentru a afla care sunt cele mai avantajoase împrumuturi atât în lei, cât şi în euro, pe care o familie le poate lua, fie că sunt de nevoi personale, fie imobiliare.

Primul loc este ocupat de o bancă mică

Pentru fiecare serviciu s-a dat câte o notă în funcţie de anumite criterii, astfel că primul loc a fost ocupat de una dintre cele mai mici bănci din piaţă, ATE Bank.

De menţionat faptul că, în clasament, din primele cinci locuri, patru sunt ocupate de bănci greceşti. În afară de BRD, care ocupă locul doi, celelalte trei sunt Emporiki Bank, Garanti Bank şi Piraeus Bank.

Criterii de notare, calculate prin procente

Ofertele sunt calculate fiind pentru o familie de două persoane cu un copil şi un venit lunar de 4.800 lei.

Topul realizat de „Capital” a luat în considerare, în proporţii diferite, atât dobânzile şi comisioanele, cât şi avansul cerut, sumele maxime împrumutate de la fiecare bancă, viteza de acordare sau flexibilitatea rambursărilor.

În decizia notelor au mai contat şi ofertele bancare pentru depozitele la termen, din momentul actual atât pentru euro, cât şi pentru lei. Punctajul s-a făcut după un procentaj dat mai multor criterii.

Spre exemplu, DAE a avut o pondere de 50% din notă, în timp ce suma maximă pe care cineva o putea lua - doar 30%. Avansul necesar a contat doar 15% din notă, în timp ce restul de 5 procente s-au dat pentru asigurări solicitate sau oferite de bancă.

Ipotecar de maximum 65.000 euro

O familie cu venitul mai sus menţionat poate accesa un credit de maximum 65.000 de euro, dacă plăteşte avansul minim cerut de bancă. Dacă anul trecut condiţiile erau mult mai aspre, acum familia respectivă se poate înscrie la un împrumut cu o rată puţin mai mare, de 300 de euro, pe o perioadă de 25 de ani.

Ca o comparaţie, anul trecut rata creditului pe aceeaşi perioadă era de peste 400 de euro.

TOP 10

Clasamentul ofertelor bancare pentru produsele de retail 2010

Ne puteți urmări și pe Google News