Topul celor mai bogate şi independente femei ale lumii

Revista "Forbes" a dat publicităţii un top al femeilor bogate care au făcut avere prin propriile forţe.

Riguros documentat, clasamentul  demonstrează că numai 14 dintre cele 1.011 de miliardare are lumii sunt femei care şi-au făcut averea strângând bănuţ cu bănuţ. A rezultat, astfel, un grup mic, dar impresionant, care le include pe Oprah Winfrey, J.K. Rowling şi candidata pentru postul de guvernator al statului California, Meg Whitman. Prima în top este Wu Yajun. Cu o avere de 3,9 miliarde de dolari, ea este directorul executiv al dezvoltatorului imobiliar Longfor Properties. În 2009, a început să joace la bursa din Hong Kong. Timp de patru ani a lucrat ca inginer la Fabrica Qianwei Meter, apoi s-a mutat la Shirong China News Agency, unde a stat cinci ani. La scurt timp după aceea, a început în curs de dezvoltare imobiliară în oraşul natal din Chongqing. Acum are proprietăţi în 10 oraşe.

Poziţia a doua este ocupată de Rosalia Mera, cu o avere de 3,5 miliarde de dolari. Numele ei este legat de un brand cu ecou puternic şi la noi în ţară, Zara. Ea deţine 7% din acţiunile Inditex, compania care produce sub numele Zara. Rosalia a pornit ca ajutor al soţului ei, Amancio Ortega.

După divorţul de acesta, Rosaliei i-au rămas 7% din acţiunile firmei. Ea s-a decis să investească 600 de milioane de dolari în echipamente de producţie a unui film spaniol, într-o poescărie, într-o companie de cercetare a cancerului, dar şi în producţia de sisteme de identificare a amprentelor digitale pentru nou-născuţi. Fundaţia ei, Paideia, ajută persoanele cu dizabilităţi fizice şi psihice.

Elena Baturina este pe a treia poziţie a topului "Forbes", cu 2,9 miliarde de dolari. Soţie a puternicului primar al Moscovei, Yuri Luzhkov, Elena a început ca muncitoare într-o fabrică, după care a absolvit cursurile Institutului de Management din Moscova.

În 1991 a deschis propria companie de producţie a maselor plastice, Inteko, care se ocupa iniţial de producerea de mobilă, după care şi-a extins activitatea în diverse domenii precum cel al construcţiilor şi al materialelor de construcţie.

În 2008, criza financiară au forţat-o să îngheţe construcţia câtorva proiecte imobiliare de lux. În prezent, compania ei nou formată, Patriot, se concentrează asupra unor construcţii accesibile. A contribuit la refacerea unui monument gigantic, care a fost reinstalat în noiembrie 2009 şi a costat peste 100 de milioane de dolari. O altă personalitate din domeniul vestimentar ocupă cel de-al patrulea loc din top. Doris Fisher, are o avere de 2,4 miliarde de dolari. În 1969, a fondat alături de soşul ei, imperiul Gap care, în scurt timp, s-a extins la nivel internaţional, deţinând în prezent peste 3.000 de locaţii şi incluzând branduri precum Banana Republic, Gap Kids şi Old Navy.Doris este proprietara unei impresionante colecţii de artă. În 2004, a predat controlul afacerii fiilor săi, John, Robert şi William. Xiu Li Hawken este a cincea în top cu 2,4 miliarde de dolari. Cetăţean britanic, Xiu Li este acţionar majoritar al holdingului Renhe Commercial, care este figurează din 2008 la bursa din Hong Kong şi manageriază centre comerciale care funcţionează în foste adăposturi militare.

A absolvit, în 1986, Heilongjiang University din China şi este licenţiată în Literatură chineză.

Aproape de jumătatea clasamentului şi cu aceeaşi avere ca şi deţinătoarea poziţiei a cincea, 2,4 miliarde de dolari, este Oprah Winfrey. Cea mai renumită prezentatoare de talk-show din lume a debutat în 1986. Acum, pentru prezenţa la o emisiunea de-a ei se luptă personalităţi şi politicieni de vază. Oprah nu îi neglijează, însă, nici pe oamenii simpli, cu probleme existenţiale. Show-ul său este difuzat în 145 de ţări Oprah mai deţine şi revista "O, The Oprah Magazine", iar, în curând, va renunţa la emisiunea de la ABC şi se va dedica propriului canal de televiziune, Oprah Winfrey Network.

Topul complet realizat de Forbes, îl puteţi vedea aici.