Topul celor cinci alimente de cosmar

Burgerii, cartofii prajiti, garnisiti cu branza, si prajiturile cu crema sunt cateva dintre alimentele de care ar trebui sa va feriti.

Nutritionistii sustin ca exista cateva mancaruri „ingrozitoare” de care nu ar trebui sa ne atingem.

Acestea contin atatea calorii cate ar trebui sa consumam intr-o zi. Un burger dublu, cu carne, are peste 1.500 de calorii, adica jumatate din necesarul caloric zilnic pe care il are un barbat si cam cat ar trebui sa consume o femeie la cele trei mese luate pe parcursul zilei.

„Briosele, pastele, sandviciurile sunt foarte calorice”, este de parere Jayne Hurley, nutritionist la Centrul pentru Sanatate Publica (SUA), citata de site-ul medical WebMd.

Michelle May, autoarea unui volum de nutritie publicat in SUA, crede ca oamenii nu mai percep pericolul pe care il reprezinta alimentele foarte calorice pentru ca in mintea lor se declanseaza idei de genul: „Oricum mi-am dat peste cap alimentatia, de ce sa ma mai stresez?!”. Michelle May crede ca de vina este educatia primita in copilarie. „Am fost crescuti sa ne golim farfuriile ca sa fim rasplatiti cu desert dupa masa”, spune May.

Hurley crede ca cei mai multi oameni s-ar gandi de doua ori inainte sa manance hrana cu multe calorii daca ar realiza ca mancarea respectiva este bogata in grasime si calorii. Ea spune ca ideal ar fi ca oamenii sa cunoasca mai multe informatii despre nutritie ca sa stie cum sa manance sanatos. Iata cateva dintre alimentele de „cosmar” despre care vorbesc cele doua specialiste in nutritie.

1 Burgerii. Au multa grasime, deci si multe calorii. Un burger dublu cu carne, felii de branza si sunca, contine in jur de 1.520 de calorii, 158  de grame de grasime (mare parte dintre acestea sunt grasimi „rele”, care cresc colesterolul) si 2.760 mg de sare. „Cei mai multi oameni stiu ca burgerii nu sunt o hrana sanatoasa si totusi ii mananca”, spune Jayne Hurley.

Chiar si cei care nu sunt preparati din carne de porc tot nocivi sunt. „Hamburgerii cu pui, cu peste sau cu vita nu sunt recomandati pentru ca sunt facuti din carne dezosata si contin grasimi”, spune Eduard Adamescu, medic nutritionist.

Cei care se gandesc la sanatatea lor ar putea sa incerce sa manance un burger simplu cu sos si cu salata, este de parere nutritionistul Jayne Hurley. Burgerii sunt extrem de periculosi pentru cei care au probleme cu tensiunea deoarece sunt bogati in sare. La fel si pentru gravide, intrucat unii aditivi din hrana de tip  fast-food pot trece chiar si de placenta.

2 Prajiturile. Toate prajiturile sunt bogate in calorii. Pe lista produselor foarte calorice sunt trecute torturile de ciocolata, frisca, prajiturile cu crema si cele insiropate.

„Recomand in special prajiturile care contin fructe, cum ar fi tartele, sau prajiturile care au putine siropuri si cremele sau salatele de fructe, bogate in minerale si vitamine”, spune doctorul Adamescu.

3 Bauturile care contin cofeina. Adevarata problema cu bauturile cu multe calorii este ca se beau foarte usor si nu provoaca senzatia de balonare. Doua exemple de bauturi pline de calorii sunt cappuccino si frapuccino.

„Ele contin foarte mult zahar”, avertizeaza medicul Eduard Adamescu. Pentru a reduce caloriile este bine sa comandati portii mici, sa le diluati cu cat mai mult lapte degresat si sa renuntati la frisca.

4 Gustarile de la mall. Cei mai multi oameni sunt constienti ca atunci cand merg la mall nu pot rezista asaltului de arome fast-food. Totusi, daca nu va puteti abtine sa intrati intr-un restaurant de la mall puteti alege si mancaruri cu un continut caloric scazut, cum ar fi cele pe baza de legume crude.

„Varianta nesanatoasa a gustarilor de la mall sunt toate alimentele tip fast-food. Sunt recomandate salatele, preparatele clasice, cu multe legume si pieptul de pui la gratar”, completeaza doctorul Adamescu.

5 Mancarea de la restaurant. Macaroanele cu branza sau cartofii prajiti, garnisiti cu branza, sunt mancaruri care au multe calorii. In schimb, puteti opta pentru o portie de carne preparata in aburi cu legume in locul unei fripturi cu cartofi prajiti.

„Este bine sa ne ferim de prajeli deoarece, in restaurantele unde nu este implementat sistemul calitatii, uleiul este folosit de mai multe ori, iar organismul va fi „bombardat” cu substante toxice”, explica specialistul in alimentatie Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.