Regele octogenar al Thailandei, Bhumibol, este cel mai bogat monarh din lume, având o avere de 35 de miliarde de dolari, potrivit topului realizat de revista americană "Forbes".
Locul al doilea este ocupat de preşedintele Emiratelor Arabe Unite, şeicul Khalifa Ben Zayed Al-Nahyan (60 de ani, 23 de miliarde de dolari), care are cu două miliarde mai mult decât regele saudit Abdullah bin Abdul Aziz, în vârstă de 84 de ani, relatează AFP. Cu cele 20 de miliarde de dolari ale sale, sultanul din Brunei, Haj Hassanal Bolkiah, este al patrulea în topul „Forbes“, iar Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, ocupă poziţia a 12-a, cu „doar“ 650 de milioane de dolari.
Cei mai mulţi dintre aceşti monarhi au făcut avere prin intermediul fondurilor suverane, cumpărând zeci de companii occidentale şi investind în numeroase bănci de renume. Un exemplu în acest sens este Citigroup, al cărui prim acţionar a fost fondul suveran din Abu Dhabi. Fondul a făcut o achiziţie importantă luna trecută, când a plătit aproximativ 800 de milioane de dolari pentru o clădire emblematică a metropolei americane New York, Chrysler Building.
Regele Bhumibol deţine peste 1.400 de hectare de teren în capitala Thailandei, Bangkok, la care se adaugă acţiuni la compania Siam Cement şi la Siam Commercial Bank.
La rândul său, regele saudit Abdullah a făcut avere din exportul de petrol, iar acum speră ca oraşul care îi poartă numele şi în care s-au investit 26 de miliarde de dolari să devină „noul epicentru“ economic din Orientul Mijlociu.