O noapte de cazare la -3 grade Celsius, într-o cameră fără uşi, costă 300 de lei. Însă turiştii ar da oricât să doarmă pe cuburile uriaşe de gheaţă.
Din exterior, hotelul de gheaţă de la Bâlea Lac pare format din mai multe igluuri lipite între ele. Iar la -15 grade Celsius afară nu prea îţi vine să intri în grota de gheaţă acoperită de zăpadă. În realitate, înăuntru este mult mai cald, temperatura fiind undeva între -3 şi 3 grade C.
Pitit într-o căldare glaciară, înconjurat de stânci abrupte, hotelul are noroc: în unele zile de iarnă, soarele trece doar o jumătate de oră pe deasupra lui, aşa că are o durată de viaţă destul de lungă: din decembrie până în aprilie. Cu un culoar larg şi un acoperiş boltit, hotelul are formă de biserică. Doar că în faţă nu se află un altar, ci un bar pe care stau înşirate pahare de gheaţă.
Tolăniţi pe paturi de gheaţă
De-o parte şi de alta se află mese şi scaune, iar între ele se deschid, ca nişte nişe, cele 14 camere ale hotelului. Nu există uşi sau chei, ci doar nişte draperii care separă sala principală de dormitoare. Paturile sunt nişte cuburi uriaşe din gheaţă peste care se pun grătare de lemn, saltele, pături, blănuri şi cuverturi. Înainte de culcare, veţi primi şi saci de dormit. Cel mai probabil nu o să vă fie frig, dar este posibil să adormiţi greu din cauza aerului rece.
Din boltă şi din pereţi sclipesc o mulţime de lumini albastre: leduri de 24 de volţi care nu dau căldură, ci doar o lumină rece. Pentru siguranţă, doar candelabrele sunt legate la 220 de volţi. La rândul lor, întrerupătoarele sunt protejate de ţiple din plastic.
"Nu rămâne nimic după noi"
"Toată lumea zice să faci ceva să rămână după tine. Noi facem asta şi nu rămâne nimic după noi", spune mai în glumă, mai în serios Peter Klein, coordonatorul lucrărilor la hotelul de gheaţă. Din decembrie, 30-40 de oameni robotesc aici ca să ridice construcţia. Taie cu drujba gheaţă din Lacul Bâlea, iar apoi aranjează calupurile de gheaţă ca şi cum ar fi nişte cărămizi. Pe post de tencuială este folosită zăpada amestecată cu apă.
Uneori e gata în trei săptămâni, alteori într-o lună şi jumătate. "Depinde de vreme. Anul acesta a fost cel mai rău din ultimii şase ani. N-am avut materiale de construcţii, a îngheţat lacul târziu", spune Klein. În plus, gheaţa ar trebui să fie limpede şi cristalină. Însă dacă a nins peste ea, e tulbure şi opacă: aşa s-a întâmplat în acest an.
Intimitatea, căutată de turiştii străini
O cameră dublă costă 300 de lei pe noapte. La hotelul de gheaţă nu există baie, aşa că turiştii care rămân aici primesc şi cheile de la o cameră din cabană unde îşi lasă bagajele şi au acces la toaletă şi duş.
Meniul este unul fix: o cină cu cinci feluri de mâncare, servită parţial pe farfurii de gheaţă, costă 250 de lei. Mâncarea este adusă de la cabana aflată la vreo sută de metri distanţă şi este servită de chelneri înfofoliţi cu fulare, căciuli şi mănuşi.
Aflat pentru prima oară în România, James Wilson, din Marea Britanie, spune că va recomanda hotelul când se va întoarce acasă: "E ceva diferit, unic. L-am văzut pe internet şi pe cel din Suedia, dar mi-a lăsat impresia că e foarte comercial. Avea 100 de camere. Aici poţi să vorbeşti cu toţi, sunt grupuri mici", spune tânărul, care a primit cadou excursia în România de la prietena lui când a împlinit 30 de ani.