De-a lungul vremii au fost descoperite numeroase bijuterii arhitectonice aflate pe fundul mărilor și al oceanelor.
Portalul eyeopening.info apublicat un top cinci al celor mai spectaculoase metropole înghițite de ape.
Locul I. Portul Regal, Jamaica
Până în 1962, era considerat cel mai păcătos și mai rău famat oraș din lume, fiind locul preferat al piraților, prostituatelor și al amatorilor de băutură și petreceri. Însă, cutremurul de 7,5 grade pe scara Richter care a zguduit Jamaica a scufundat orașul în apele oceanului, peste 2.000 de locuitori pierzându-și viața. În prezent, orașul se află la o adâncime de 12 metri.
Locul 2. Piramidele de la Yonaguni - Jima, Japonia
Oamenii de știință nu s-au decis, nici până astăzi, dacă monumentul este unul natural sau a fost creat de către oameni. În ciuda elementelor care susțin teoria creației naturale, terasele din piatră și formele triunghiulare ale piramidei par mai degrabă făcute de mâna omului. Piramida cu o înălțime de 76 de metri este locul preferat al celor care fac scuba-diving.
Locul 3. Dwarka, Golful Cambay, India
Orașul antic al lordului Krishna a fost considerat, secole de-a rândul, doar o poveste indiană, până în anul 2000 când a fost descoperit la aproape 40 de metri adâncime în golful Dwarka.
Locul 4. Orașul leilor, Lacul Quiandao, China
Construit în perioada Dinastiei Han, între anii 25 -200 era noastră, și cu o suprafață cât 62 de terenuri de fotbal, Orașul Leilor se află în prezent la aproximativ 39 de metri adâncime în lacul de acumulare creat în anii 1950.
Locul 5. Palatul Cleopatrei, Alexandria
Se bănuiește că un cutremur produs acum 1.500 de ani a aruncat orașul în brațele mării. Arheologii au descoperit, în ultimii ani, peste 140 de artefacte și se estimează că, în curând, orașul va putea fi admirat de temerarii dornici să se scufunde și să descopere palatul celebrei Cleopatra.