Top companii în care investesc românii! Sume record în acțiuni la Bursă

Sursa: EVZ

Conform datelor colectate și analizate de cei de la Ziarul Financiar până în decembrie 2021, viitorii pensionari români au ajuns la investiții de aproape 21 miliarde de lei, în cadrul a 27 de firme listate la Bursa de Valori București. Investițiile din Pilonul II de pensii au crescut cu aproximativ 1,3 mld. lei, în ultimele luni ale anului 2021, grație achiziției de acțiuni în cadrul BVB.

Pilonul II de pensii prevede acumularea unor contribuții lunare din partea viitorilor pensionari, astfel că vorbim deja de aproximativ 800 milioane de lei obținute din viramente, într-un procent de 3,75% din venitul lunar brut.

Acțiuni în valoare de 21 de miliarde de lei

Dat fiind acest lucru, putem spune că milioane de români investesc în cadrul Bursei de Valori din București, căci dețin acțiuni importante, astfel: 30% din Fondul Proprietatea, 24% din Banca Transilvania, care este cea mai mare bancă din Romania, 34% din MedLife și 22% din Electrica.

Din cele șapte fonduri în care viitorii pensionari ai țării dețin acțiuni, românii au cumulat investiții de circa 21 miliarde de lei în 27 de companii listate de BVB.

Dacă ne uităm la trimestrul trei din anul 2021, vom observa că plasamentele fondurilor din Pilonul II erau de aproximativ 19,8 mld. lei, în cadrul a 26 de companii. Prin urmare, în ultimele luni din 2021, investițiile din Pilonul 2 au crescut cu aproximativ 1,3 mld. lei, grație achiziției de acțiuni, cât și ca o consecință a aprecierii cotațiilor din portofoliu.

Nu trebuie să uităm nici de Aquila, o companie care este evaluată acum pe piața bursieră la suma de 1,09 miliarde de lei.

Cetățenii sunt încurajați să cumpere acțiuni

Compania Hidroelectrica transmite un comunicat prin care anunță faptul că din data de 31 martie 2022, acționarii săi au declanșat procesul de admitere la tranzacționare la Bursa de Valori Bucureşti.

Compania Hidroelectrica, prin Hotărârea AGEA nr. 3  listează la Bursă un procent de 19,94% din totalul acţiunilor sale.

Bogdan Badea, cel care este președintele directoratului Hidroelectrica, transmite că prin listarea la Bursă, compania sa poate acum să ofere noi orizonturi de investiții pentru românii care doresc colaborarea cu una dintre cele mai puternice entități economice din țara noastră.

„Aș vrea să subliniez faptul că listarea deschide noi oportunități, inclusiv pentru românii care își doresc să cumpere și să dețină acțiuni la una dintre cele mai solide companii cu capital majoritar de stat”, a transmis Bogdan Badea, președintele Hidroelectrica.

Compania Hidroelectrica este principalul furnizor de servicii tehnice din Sistemul Energetic Național, fiind, în același timp, și cel mai mare producător de energie verde din țara noastră. Aceasta are în exploatare un total de 209 centrale, cu capacitate de 6.482 MW, alături de parcul eolian de la Crucea, ce are o putere instalată de 108 MW.

Prioritatea Fondului Proprietatea a fost listarea Hidroelectrica

Fondul Proprietatea anunța încă din luna ianuarie 2022 că va lista la Bursa de Valori București cel puțin 15% din compania de stat Hidroelectrica „cât mai curând posibil”, fără a aștepta ca Guvernul să se alăture. A fost anunțul făcut de ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-un interviu acordat pentru Reuters. Politicianul a spus că Guvernul este de acord cu această soluție, în contextul în care statul are interdicție la vânzarea participațiilor la companiile de stat, din cauza unei legi votate de Parlament.

Managerul de portofoliu al Fondului, Johan Meyer, a declarat, tot pentru Reuters, că prioritatea Fondului a fost listarea Hidroelectrica.

„Obiectivul nostru principal este să oferim o IPO pentru Hidroelectrica și să o facem cât mai curând posibil, deoarece compania este într-o poziție excelentă pentru a beneficia de listarea la Bursa de Valori București”, a spus Meyer, conform ecomnomedia.ro.