Expresia „locul femeii este la cratiță” a apus de mult timp. Astăzi, în lumea modernă, persoanele de sex feminin conduc mari afaceri de succes și reușesc chiar să îi depășească pe unii bărbați. Revista Forbes face anual un top al celor 100 cele mai puternice femei din întreaga lume. Dacă te-ai obișnuit ca Angela Merkel să fie pe locul 1, ei bine, avem parte de surprize.
În anul 2021, fruntea clasamentului „Cele mai puternice 100 de femei din lume” se află MacKenzie Scott, fosta soție a lui Jeff Bezos, fondatorul Amazon. În acest an, ea a reușit să doneze 2,7 miliarde de dolari, sprijinind un total de 286 de grupuri. O schimbare în viața ei s-a produs în 2019, când a divorțat de Bezos și a decis să folosească o parte din propria avere în scopuri caritabile. De atunci, ea a donat peste 8,6 miliarde de dolari.
În 2019, la divorțul de fondatorul Amazon, MacKenzie Scott ocupa locul 3 în topul celor mai puternice femei din lume, cu o avere estimată la 59,6 miliarde de dolari. În acel an, a semnat Giving Pledge, un acord prin care se angajează să doneze cel puțin jumătate din banii de care dispune. Acordul este valabil pentru toată perioada vieții sale.
MacKenzie Scott nu a fost prea activă în spațiul public după ce a divorțat de Jeff Bezos, preferând să își țină viața departe de obiectivul camerei. Munca sa filantropică este divulgată doar ocazional, atunci când consideră ea de cuviință, prin intermediul platformei Medium. Deși a sprijinit 286 de grupuri în acest an, nu a vrut să divulge niciun nume, lăsând la latitudinea persoanelor ajutate să o facă sau nu.
„Vreau să las fiecare dintre aceste echipe incredibile să vorbească mai întâi din proprie inițiativă, dacă aleg ele, cu speranța ca, atunci când o fac, mass-media să se concentreze mai degrabă pe contribuția lor decât pe a mea”, a declarat MacKenzie Scott.
Lista din 2021 aduce în topul Forbes două nume noi
Topul „Cele mai puternice 100 de femei din lume” al revistei Forbes se face de 18 ani. Angela Merkel, un nume greu în lumea politică, a ocupat cu succes locul 1 timp de 15 ani. În 2021, aceasta a fost detronată, locul ei fiind luat de MacKenzie Scott. Nici locul 2 nu mai este ocupat de fostul cancelar, anul acesta urcând în clasament Kamala Harris, vicepreședintă americană. Ea este urmată în clasament de președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.
Din cele 100 de femei prezente în acest top, 14 au reușit să ajungă miliardare.
Lista celor de la Forbes cuprinde nume din 30 de țări. Printre acestea se află Regina Elisabeta a II-a, Nancy Pelosi, recent divorțata Melinda Gates, Taylor Swift, Beyoncé, Rihanna și Serena Williams.
În clasamentul celor 100 cele mai puternice femei s-au adăugat anul acesta două nume noi: Samia Suluhu Hassan (noua președintă a Tanzaniei) și Özlem Türeci (co-fondatoare BioNTech și imunolog).
„Toate aceste femei reprezintă teza care motivează întocmirea acestei liste: nu este suficient să ai bani sau o poziție de putere. Un om trebuie să facă ceva cu averea, vocea sau platforma sa publică”, scrie Forbes.