Cercetătorii, dar și vânătorii de comori, caută de secole întregi legendarul oraș dispărut sub ape, Atlantida. Fără succes însă. De-a lungul vremii au fost descoperite însă alte numeroase bijuterii arhitectonice aflate pe fundul mărilor și al oceanelor.
Orașul leilor, Lacul Quiandao, China
Construit în perioada Dinastiei Han, între anii 25 -200 era noastră, și cu o suprafață cât 62 de terenuri de fotbal, Orașul Leilor se află în prezent la aproximativ 39 de metri adâncime în lacul de acumulare creat în anii 1950.
Sculpturile rivalizează cu cele din celebrul oraș antic Alexandria, fiind în prezent una dintre cele mai populare destinații turistice din China.
Portul Regal, Jamaica
Până în 1962, era considerat cel mai păcătos și mai rău famat oraș din lume, fiind locul preferat al piraților, prostituatelor și al amatorilor de băutură și petreceri. Însă, cutremurul de 7,5 grade pe scara Richter care a zguduit Jamaica a scufundat orașul în apele oceanului, peste 2.000 de locuitori pierzându-și viața. În prezent, orașul se află la o adâncime de 12 metri.
Piramidele de la Yonaguni - Jima, Japonia
Oamenii de știință nu s-au decis, nici până astăzi, dacă monumentul este unul natural sau a fost creat de către oameni.
În ciuda elementelor care susțin teoria creației naturale, terasele din piatră și formele triunghiulare ale piramidei par mai degrabă făcute de mâna omului. Piramida cu o înălțime de 76 de metri este locul preferat al celor care fac scuba-diving.
Dwarka, Golful Cambay, India
Orașul antic al lordului Krishna a fost considerat, secole de-a rândul, doar o poveste indiană, până în anul 2000 când a fost descoperit la aproape 40 de metri adâncime în golful Dwarka.
Potrivit legendelor indiene, orașul cuprindea 70.000 de palate din aur, argint și alte metale prețioase și a avut o existență prosperă până la moartea lordului Krishna, când se presupunea că s-a scufundat în ocean.
Scafandrii au recuperat numeroase artefacte, cel mai important dintre ele, care susține teoria că acesta este orașul antic al lordului Krishna, datează din anul 7500 dinainte de Hristos.
Palatul Cleopatrei, Alexandria, Egipt
Chiar lângă țărmul orașului Alexandria se află ruinele palatului celebrei regine egiptene Cleopatra. Se crede că palatul a fost înghițit de ape în urma unui cutremur care a avut loc în urmă cu mai bine de 1.500 de ani.
Peste 140 de artefacte au fost dezgropate, iar arheologii cred că au descoperit și mormântul Cleopatrei, precum și un templu al zeiței Isis și un muzeu antic.
Ruinele nu pot fi încă vizitate de către turiști, dar este posibil ca acest lucru să se întâmple în viitorul apropiat.