Pământurile României pot să rodească şi bani. O parte din venituri ajung în conturile oamenilor de afaceri români, printre care Ioan Niculae, Mihai Miron sau Culiţă Tărâţă.
În România, agricultura merge bine doar pe Farmville! Acesta este bancul pe care se chinuie câţiva dintre cei mai bogaţi români să-l facă uitat. Investesc milioane în terenuri, ferme şi utilaje şi fac tot posibilul ca România să redevină "grânarul Europei". E adevărat, au toate şansele să reuşească: avem printre cele mai bune soluri din lume şi, dacă suntem un pic maliţioşi, putem spune că sunt şi "cele mai odihnite", decenii întregi, suprafeţe imense rămânând necultivate.
În plus, forţa de muncă, chiar dacă nu pare prea atrasă de domeniu, este extrem de ieftină, lucru care conferă un important avantaj competitiv.
Bogaţii care scot bani din pământ
Cel mai bogat român care pariază pe agricultură este Ioan Niculae. Deţine aproximativ 14.000 de hectare de teren arabil, dar prin Interagro SA administrează în total peste 55.000 hectare, în cele mai fertile zone ale ţării. Niculae are afaceri şi în morărit, panificaţie, industria laptelui şi a cărnii, iar cifra de afaceri obţinută de activităţile din industria alimentară depăşeşte 80 de milioane euro.
Un alt businessman care ocupă un loc de frunte în topul agricultorilor din România este Adrian Porumboiu. Suprafaţa pe care fostul arbitru de fotbal o exploatează este de aproximativ 50.000 de hectare de teren. Acesta a obţinut, în 2010, subvenţii europene în valoare de 3,17 milioane de euro prin intermediul SC Comcereal Vaslui SA, companie pe care o controlează prin Racova SA.
De altfel, Comcereal a fost al doilea mare beneficiar de subvenţii europene la hectar, după SC TCE 3 Brazi, societate deţinută de Culiţă Tărâţă, cunoscut pentru concesiunea controversată a zeci de mii de hectare de teren în Insula Mare a Brăilei. Anul acesta, Culiţă Tărâţă, care face anual 80 de milioane de euro din agricultură, a fost ameninţat din nou că va pierde concesiunea a 56.000 de hectare în Insula Mare a Brăilei. Omul de afaceri este, însă, sigur pe el: "Am un contract ferm, o sentinţă definitivă şi irevocabilă de concesionare a terenului pe 49 de ani din care au trecut doar 10 ani", spune agricultorul care virează conştiincios în fiecare an 6-8 milioane de euro pentru această concesiune.
O cu totul altă miză are agricultura pentru Mihai Miron, un businessman cu afaceri importante în industria farmaceutică, dar care deţine o fermă zootehnică şi o fabrică de procesare a laptelui în judeţul Alba.
"Dacă înainte viaţa se trăia pur şi simplu, acum trebuie să găseşti o justificare! Eu am dat un sens vieţii prin ceea ce la început a reprezentat un hobby, iar acum este un sistem agrozootehnic integrat, care mi-aş dori să fie model şi pildă pentru mulţi alţi iubitori ai gliei româneşti", concluzionează Mihai Miron.
Creştere în 2011
"Anul agricol 2010-2011 a fost incomparabil mai bun sub aspectul randamentelor la hectar si al veniturilor realizate", spune Ştefan Poienaru, proprietarul grupului de firme Agrofam, care apreciază că afacerile vor creşte cu 40% anul acesta.
Agrofam a realizat, anul trecut, investiţii de 16,8 milioane de lei (4 milioane de euro) în baza materială a firmelor, care au presupus achiziţia şi a patru tractoare de mare putere (430 CP) si a două combine de recoltat de ultimă generaţie, precum şi a gamei de maşini agricole aferente.
Pentru anul 2011, Poienaru preconizează creşteri semnificative ale indicatorilordeproducţie şi economico-financiari.
- Cea de-a zecea ediţie a Top 300 cei mai bogaţi români, realizat de revista Capital, va putea fi găsită la toate chioşcurile începând cu data de 24 octombrie.
- În catalogul Top 300 veţi putea regăsi informaţii interesante despre afacerile din agricultură, precum şi despre cei mai importanţi antreprenori din România
Citiţi şi:
- Ieşiri din Top 300 Capital: Milionarii care nu au ţinut pasul cu criza
- Capital Top 300: Cei mai bogaţi politicieni din România
- TOP 300 CAPITAL: Cele mai bogate femei din România