Toma Caragiu și poantele cu „trimiteri” care ocoleau cenzura

Toma Caragiu. Sursă foto: Arhiva EVZ

Marele actor Toma Caragiu, alături de Amza Pellea, era unul dintre cei mai așteptați în programele de Revelion.

Sunt câteva scheciuri ale lui Toma Caragiu care au înfruntat timpul. „Moș Gerilă”, „Sorcova”, „Petrecerea de Revelion” au înfruntat timpul.

Toma Caragiu - „Moș Gerilă”

În acest scheci, Toma Caragiu vorbește comic de corupția angajărilor. Trebuia să ai „facultatea de Moș Gerilă”. Trebuia să ai „unanimitate de nuci” și să nu ai „covrigi lipsă în gestiune”. Alegerile se făceau ca urmare a unor propuneri „de jos în sus”, pe bază de  ordine „de sus în jos”.  Așadar, era clar că se satiriza situația epocii. Învățase „O Tannenbaum” cu meditator la domiciliu, „75 mandarine ora”.

O altă poantă era aceea cu un cartier în care „doar unul dădea indicații și ceilalți dădeau zăpada”. Mai era satirizat și comerțul ilicit cu mărfuri de import, superioare calitativ a ceea ce se găsea pe piața internă. Mai erau și poante de genul „Povestea porcului”, „porc care avea și carne”. A mai fost și poanta cu Albă ca Zăpada, căreia fiecare pitic i-a făcut un serviciu: i-a adus gaze din pădure, altul i-a adus inel de aur de 120 g de la Istanbul.

De ce trecea poanta de cenzură? Evident, trebuiau văzuți cei care râdeau și comentau, fiindcă nude s-a văzut în comunism, masă de Revelion fără turnători? Și evident, nu la turnători în pahare, mă refeream.

Toma Caragiu - „Revelionul”

Toma Caragiu se numea Gârneață și prezenta Revelionul organizat ca o ședință de partid. Se făceau pupături la Perinița: „Năstase cu Smith, Teașcă cu Federația”. În plus, se făcea repartiția „de tacâm”, adică, de Revelion, unii aveau confort sporit „salam de Sibiu”, „fromage Roquefort”   iar alții tacâm confort II „cașcaval Dalia” și „brânză de șaispce”.

„Șopârla” - trimiteri la turnătorii corupția și „Radio Europa Liberă”

Toma Caragiu a vorbit fără ocolișuri de ”șopârla dosaris”, adică de turnătoriile din dosarele angajaților numite „șopârle”. Mai era și „Șopârlița liberă”, adică oamenii ascultau ilegal „Europa Liberă”.  Promovările se făceau și pe sume de bani ilegal primite: ”un singur dinozaur îți ajungea pentru 30 de colegi.  Cu doi solzi, îl promovai pe colegul Neanderthal din funcția de șef de peșteră în cea de Sisif IV la serviciul de mișcarea bolovanilor”