Toate clădirile în care funcționează unități medicale sau de învățământ trebuie expertizate până la jumătatea anului 2026. Sunt vizate acele imobile care au fost construite înainte de 1978. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat că măsura este prevăzută în legislația care a intrat în vigoare în 2022 și care reglementează siguranța în construcții. PNRR are o componentă care finanțează lucrările de consolidare seismică a clădirilor.
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat în noua legislaţie care a intrat în vigoare anul trecut, există termene clare cu privire la expertizarea clădirilor în care funcționează instituții de învățământ sau de sănătate.
„Eu nu pot să fac previziuni, nu cred că cineva poate, am văzut foarte multe opinii, estimări. Eu pot să spun ce trebuie să facem iar această lege are nişte mecanisme clare, dacă avem cifre exacte, câte clădiri se încadrează în risc seismic”, a spus ministrul Cseke Attila.
Ministrul Dezvoltării a precizat că expertizarea clădirilor din „sănătate și educație” va trebui să înceapă, în ianuarie 2025 și să se încheie, pentru toate clădirile, până la începutul lunii iunie 2026. Sunt vizate imobilele care au fost construite înainte de anul 1978.
„Trebuie începută expertizarea la 1 ianuarie 2025 la 1 iunie 2026 expertizarea trebuie să fie terminată. Avem experţi pe risc seismic pe diferite categorii de lucrări, 276 de experţi care au astăzi drept de semnătură, pentru a expertiza aceste clădiri”, a mai arătat Cseke Attila.
Campanie de promovare pentru PNRR
Totodată, ministrul Cseke Attila a declarat că este nevoie și de o campanie de promovare a programelor de finanțare pentru consolidarea clădirilor. Astfel toate asociațiile de proprietari trebuie puse la curent cu astfel de informații, pentru a putea accesa fondurile necesare. În acest sens, a declarat ministrul Dezvoltării, PNRR are o componentă care finanțează lucrările de consolidare seismică a clădirilor.
El a arătat că există o experiență similară cu programul PNRR de eficientizare energetică a blocurilor de locuit. În multe oraşe, primăriile au discutat cu asociaţiile de proprietari, explicând că finanţarea este nerambursabilă şi ulterior au primit o avalanșă de solicitări, din partea acestor asociaţii. Astfel, programul a avut un buget de 2,8 miliarde de euro pentru asemenea lucrări.
„La consolidare de risc seismic trebuie explicate aceste avantaje”, a punctat ministrul.
Numărul clădirilor consolidate va crește
Cseke Attila este de părere că în anul 2026, municipiul București va fi mult mai sigur din perspectiva riscului seismic comparativ cu anul în curs. El a explicat că până în acel an vor trebui încheiate investiţiile pentru care s-au semnat deja contracte de finanțare.
„Din ceea ce estimăm noi, vor fi peste 300 de clădiri în toată ţara, pe PNRR”, a spus ministrul Cseke Attila.
El a precizat că termenul de finalizare a lucrările în acest caz este 2026, iar majoritatea acestor contracte sunt semnate.
„Ne aşteptăm ca autoritatea locală să treacă la treabă”, a mai spus ministrul, într-o intervenție la Prima News TV.