Toamna se numără debranşările

Peste 100.000 de apartamente au fost deconectate în perioada iunie-septembrie de la sistemul centralizat de încălzire.

Numărul debranşărilor de la sistemul centralizat de încălzire şi apă caldă a crescut alarmant în această vară, depăşind 100.000 de apartamente în perioada iunie-septembrie. Astfel, dacă la începutul sezonului estival 1,75 milioane de apartamente utilizau agentul termic la comun, pe 30 septembrie 1,65 milioane de consumatori mai erau branşaţi la sistemul centralizat, potrivit rapoartelor realizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunale (ANRSC). Comparativ, în aceeaşi perioadă a anului trecut, trendul a fost invers, respectiv numărul celor racordaţi la sistemul centralizat de energie termică a crescut de la 1,15 milioane la 1,67 milioane.

30% din investiţii, în Capitală

De asemenea, în Bucureşti, numărul celor care renunţă la serviciu e în scădere. Astfel, din luna mai până la finele lunii septembrie 2008, s-au debranşat 87 de apartamente, reducând la 570.505 numărul utilizatorilor sistemului. În aceeaşi perioadă a anului trecut s-au debranşat 527 de consumatori, iar cei care utilizau acest serviciu a scăzut de la 571.728 la 571.201.

Investiţiile în reviziile şi reparaţiile planificate la nivelul întregii ţări, pentru acest an, au fost estimate la aproape 90 de milioane de lei, potrivit ANRSC. În Capitală, nivelul acestora este de 11,7 milioane lei, din care erau realizate doar 33% la finele lunii septembrie. Reprezentanţii autorităţii au arătat, pentru EVZ, că, deşi preţul de producţie a energiei termice a fost majorat cu 8,4% în acest an, factura plătită de populaţie a crescut cu 4 procente, întrucât autorităţile locale au subvenţionat factura cu mai mult de 10%. Astfel, la nivel naţional, preţul mediu de facturare pentru anul 2009 este de 137,78 lei pe gigacalorie, faţă de 132,48 lei pe gigacalorie, cât a fost anul acesta.

SCĂDERE

Piaţa centralelor de apartament, lovită de criză Piaţa centralelor termice de apartament va scădea în următoarea perioadă cu circa 4%-6%, în principal ca urmare a reculului înregistrat în sectorul construcţiilor noi, ne-a declarat Olimpiu Achim, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Centrale Termice. De la începutul anului, vânzările au totalizat 160.000 de centrale, ridicând piaţa la 130 milioane euro, valoare aproximativ similară cu cea de anul trecut. Reprezentanţii asociaţiei estimau, anul trecut, că în 2008 piaţa va depăşi 200 de milioane de euro, însă previziunile vor fi date peste cap de încetinirea sectorului imobiliar.