De câte ori nu au început să vă usture ochii la tăierea unei cepe? Acum, cercetători din Noua Zeelandă oferă o soluţie. Folosind tehnici bine fundamentate de biologie moleculară, ei au modificat genetic ceapa obişnuită astfel încât să nu mai producă senzaţia de lăcrimare, relatează site-ul stiinta.info.
Când este tăiată, ceapa eliberează o substanţă chimică pe bază de sulf, denumită factor de lăcrimare. La contact cu corneea aceştia devin iritaţi, iar terminaţiile nervoase ale corneei transmit către creier impulsuri ce sunt interpretate ca durere a ochilor. Totodată, sistemul de răspuns automat al organismului determină glandele lacrimale să secrete pe cornee un lichid incolor, sărat, alcalin, care dizolvă substanţa toxică şi care apoi se elimină cu tot cu aceasta, sub formă de lacrimi.
Acelaşi fenomen se produce atunci când pe cornee ne ajunge zeamă de lămâie, săpun sau şampon, lăcrimăm pentru a scăpa ochii de substanţa toxică.
Pentru eliminarea acestor neplăceri, tradiţional, oamenii limitau iritarea ochilor prin tăierea cepei sub un jet de apă, prin îndepărtarea cât mai mult a capului, sau folosind ceapă degerată. Dezavantajul este că, deşi ceapa degerată nu conţine substanţa toxică, ea nu conţine nici substanţele nutritive, deoarece celulele cepei au murit, spărgându-se prin îngheţarea apei din ele.
Primii paşi spre realizarea unei cepe care să nu conţină deloc substanţa toxică au fost realizaţi în anul 2002 de către cercetătorii japonezi care au identificat o genă esenţială pentru producerea substanţei toxice.
Pasul următor a fost efectuat recent de cercetătorii de la Institutul Food and Crop (Alimente şi Culturi) din Noua Zeelandă, care au folosit metode standard din biologia moleculară pentru a suprima activitatea acestei gene, astfel încât factorul de lăcrimare să nu fie produs deloc. Rezultatul este o ceapă modificată genetic care la tăiere nu produce lăcrimarea ochilor.
Însă, până la a găsi pe piaţă o astfel de ceapă ar mai putea trece 10-15 ani, datorită numeroaselor teste ce trebuie efectuate pe animale şi oameni. Chiar dacă nu se vor descoperi efecte secundare toxice, nu este sigur că produsul va ajunge totuşi pe masa noastră.
În zilele noastre, societatea mondială dezbate intens pe tema produselor modificate genetic, cu argumente ce nu ţin doar de etică şi sănătate, ci şi de politică.
(15:35)