Tivat, un Monaco în devenire

Un mic orăşel de coastă muntenegrean va fi transformat în port de lux pentru iahturile magnaţilor din întreaga lume.

Sărăcăciosul orăşel muntenegrean Tivat, unde starea drumurilor şi alimentarea cu electricitate şi apă curentă lasă mult de dorit, va deveni în curând, gra- ţie unor investitori din Marea Britanie, Canada şi Rusia, un „Monaco al Balcanilor“, scrie „The Sunday Times“. Fost port care a servit drept bază a marinei militare iugoslave, Tivat îşi va schimba radical înfăţişarea şi chiar şi numele, urmând a se chema Porto Montenegro. Docul vechi, actualmente dezafectat, va fi transformat într-un port ultramodern pentru iahturile mari şi mici ale bogaţilor şi celebrităţilor din lumea întreagă.

Ambiţiosul proiect, în care este implicat şi Lordul Rothschild, finanţistul şi prietenul Prinţului Charles, a fost ideea lui Peter Munk, un canadian în vârstă de 80 de ani, patron al firmei Barrick Gold, una dintre cele mai mari companii miniere nord-americane. „Va deveni un Monaco al Adriaticii, evidenţiind pe hartă această ţară pentru generaţiile următoare“, a declarat Munk, subliniind că şi Monaco fusese cândva la fel de „înapoiat“ ca şi Muntenegru, un mic stat ex-iugoslav în care venitul mediu anual este de 4.818 dolari pe cap de locuitor.

Rai natural, dar şi paradis fiscal

Logica lui Munk a fost simplă: numărul iahturilor mari construite a crescut de peste trei ori în ultimii zece ani, şi tot mai mulţi miliardari - îndeosebi ruşi - investesc în ele, în timp ce porturile în care ar putea fi întreţinute şi reparate se aglomerează văzând cu ochii. „Navele sunt tot mai mari, iar oamenii se plâng că nu au unde să le ancoreze. Această problemă nu există în Tivat - aici au stat cândva multe nave de război“, explică Munk. La finele procesului de transformare, care va costa 200 de milioane de lire sterline, Porto Montenegro va găzdui până la 800 de iahturi şi va avea mai multe şantiere de reparaţii navale, hoteluri, restaurante şi magazine de lux, cazinouri.

Statul muntenegrean este la rându-i generos cu investitorii: impozitul pe venit este de numai 9%, taxă pe venit global nu există, iar „taxa de corporaţie“ este tot de 9 procente. Tivat va deveni un magnet turistic şi datorită frumuseţilor sale naturale. Linia de coastă, mărginită de munţi plini de verdeaţă, este una dintre cele mai spectaculoase din întreaga Mare Mediterană.