România continuă dialogul cu partenerii europeni pentru adoptarea unei decizii fireşti privind aderarea la Schengen, a declarat ministrul de Externe, Titus Corlăţean, la Reuniunea Diplomaţiei Române.
,,În ceea ce priveşte obiectivul legitim al aderării la spaţiul Schengen, vom continua dialogul strâns cu partenerii europeni. Susţinem necesară respectarea meritelor deja confirmate şi adoptarea unei decizii politice fireşti care să respingă ca nefondate orice argumente arbitrarii sau discriminatorii,, a spus Titus Corlăţean. Totodată, ministrul de Externe a precizat că România va continua să promoveze progresele realizate în justiţie şi combaterea corupţiei. Corlăţean a subliniat că în privinţa Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) a fost transmis un mesaj clar, după publicarea de Comisia Europeană a raportului din 18 iulie. "Am transmis angajamentul nostru deplin pentru îndeplinirea acestora şi pentru respectarea tuturor recomandărilor formulate de Comisie în raport. În perioada următoare, vom continua demersurile politice şi diplomatice care să promoveze de o manieră obiectivă, subliniez obiectivă, progresele realizate de România în domeniul justiţiei şi al combaterii corupţiei, atât în raport cu Comisia, cât şi cu ansamblul partenerilor noştri europeni", a spus Corlăţean.
Potrivit ministrului de Externe, pentru România este "decisivă" perioada de până la sfârşitul acestui an în privinţa negocierii cadrului financiar multianual 2014-2020 al UE.
El a arătat şi că, în privinţa consolidării Uniunii Economice şi Monetare, România se raportează la aceste teme "prin prisma obiectivului nostru de aderare la zona Euro şi vom continua să susţinem coordonarea între UE-17 şi UE-27". Circulaţia forţei de muncă Totodată, ministrul de Externe a subliniat că un obiectiv prioritar al României în relaţia cu spaţiul UE rămâne "deplina circulaţie a forţei de muncă", salutând cu acest prilej deciziile luate recent de Italia, Irlanda, Norvegia şi Franţa privind liberalizarea pieţei muncii pentru români. Corlăţean a subliniat că se vor face eforturi şi demersuri în statele membre care menţin încă restricţii parţiale sau totale: Austria, Belgia, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda şi Spania, care a reintrodus un moratoriu până la sfârşitul acestui an.