Titus Corlăţean a discutat cu Laura Kovesi, înainte de detaşarea acesteia la Misiunea României pe lângă UE
- Simona Mătieș
- 4 octombrie 2012, 14:14
Laura Codruţa Kovesi a fost numită în postul de înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei la Bruxelles, la Misiunea Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, a confirmat, azi, ministrul Titus Corlăţean.
Corlăţean a precizat că la numirea în această funcţie, prin detaşarea la MAE, pe o perioadă de trei ani, s-a luat în calcul recomandarea Ministerului Justiţiei şi a ministrului Justiţiei, în baza consimţământului scris al lui Kovesi. Ministrul a precizat că la Misiunea României la UE nu sunt doar diplomaţi de carieră, ci şi reprezentanţi ai unor instituţii, care promovează interesele României economice, politice şi privind reforma justiţiei. Detaşarea în MAE are acordul CSM şi urmează să primească avizul ORNISS, a mai spus şeful diplomaţiei române. Corlăţean a precizat că nu a discutat cu preşedintele Traian Băsescu înainte de a lua această decizie, dar a avut o discuţie cu Laura Kovesi, înainte ca aceasta să accepte detaşarea pe postul de la Bruxelles, pentru că are întotdeauna discuţii cu cei care acceptă posturi în instituţia pe care o conduce. Există un consimţământ mutual, verbal şi scris, în urma acestei discuţii prealabile şi, ca orice reprezentant al unui minister în străinătate, Kovesi va ţine cont de politicile promovate de statul român, va avea un mandat pe care îl va duce la îndeplinire şi va ţine cont de indicaţiile pe care le primeşte în acest sens, a precizat ministrul. Ea se va subordona în primul rând şefului Misiunii României la UE, Mihnea Motoc. Corlăţean a precizat că a trecut peste evaluările sale, pe care le-a avut şi "poate le va mai are", pentru că are un temperament pozitiv şi este vorba despre "interese superioare" şi "avem capcitatea de a merge în această direcţie". "Dacă avem, totuşi, capacitatea, şi eu asta am înţeles din discuţia ministrului Justiţiei cu doamna Kovesi, avem capacitatea de a merge în aceeaşi direcţie în interesul României, respectiv promovarea unor proiecte de reformă şi închiderea între altele a MCV la momentul oportun, cred că este o premisă favorabilă. Mai departe, responsabilitatea propunerii şi proiectului aparţine Ministerului Justiţiei", a concluzionat Corlăţean. Întâlnirea ministrului Justiţiei la Bruxelles Pe de altă parte, Comisia Europeană şi-a prezentat poziţia în detaliu privind procedura de numire a procurorului general şi a şefului DNA, iar acum aşteaptă ca ministrul român al Justiţiei, Mona Pivniceru, să expună schimbările pe care le va face în acest proces, a declarat, azi, Mark Gray, purtător de cuvânt al CE, citat de Agerpres.
Întâlnirea de astăzi cu secretarul general Catherine Day este o continuare a angajamentelor făcute de autorităţile române, de prim ministrul (Victor) Ponta în întâlnirea cu preşedintele (CE, Jose Manuel) Barroso. Comisia a afirmat clar că pentru noi cheia este ca acest proces de numire să fie derulat în mod clar şi transparent, iar asta înseamnă transparent de-a lungul întregului proces", a spus purtătorul de cuvânt al CE.
"A existat o corespondenţă cu autorităţile române, cred că CE şi-a prezentat poziţia în detaliu, acum aşteptăm ca ministrul justiţiei să expună schimbările pe care le face la acest proces", a afirmat Mark Gray, adăugând că CE va face o evaluare a acestora după întâlnirea de joi.
Ministrul român al Justiţiei, Mona Pivniceru, se întâlneşte, azi, la Bruxelles, cu comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, şi cu secretarul general al CE, Catherine Day.