Ţiţi Dumitriu: "Nu văd Steaua să ia campionatul"

Dumitru Dumitriu, ultimul antrenor care a câştigat trei campionate consecutiv în România, priveşte cu pesimism sezonul care debutează astăzi. Dumitriu crede că, pentru prima oară în istoria primului eşalon fotbalistic românesc, vor exista echipe care se vor retrage.

Caravana Ligii I la fotbal porneşte astăzi la drum. Primul fluier al sezonului 2010-2011 se va face auzit în Regie, pe un stadion interzis de Jandarmerie, dar apt pentru Liga I în opinia LPF. "Va fi un sezon greu, poate cel mai greu din ultimii 20 de ani", susţine antrenorul Dumitru Dumitriu, unul dintre cei mai fini cunoscători ai fenomenului. Dumitriu crede că, din pricini financiare, în acest sezon vom asista la falimentul unor cluburi din Liga I. Ultimul tehnician care a câştigat de trei ori la rând campionatul în România, Ţiţi Dumitriu critică managementul defectuos al cluburilor şi transferurile făcute în ultimii ani în fotbalul românesc. Ţiţi, care laudă curajul lui Benone Neagoe de a-şi retrage echipa din Liga I, dă şi soluţii de redresare: "să ne autocenzurăm, să ne evaluăm posibilităţile, să facem mai multe lucruri bune".

Evz.ro: Domnule Dumitriu, cum vedeţi, în perspectivă, noul sezon al Ligii I? Dumitru Dumitriu: Noul sezon se va desfăşura sub semnul lui a fi sau a nu fi. Spun asta pentru că, din cauza imposibilităţii de a mai plăti unii jucători cu contracte foarte mari, dar care arată un fotbal mic, se va ajunge la faliment. Din nefericire, nu vor dispărea jucătorii de care nu avem nevoie. Vor dispărea în schimb echipe, ceea ce e mult mai grav. Nu toate grupările care încep acest sezon de Liga I vor reuşi să-l şi termine. Va fi, din păcate, o premieră, veţi vedea.

"S-au aruncat sume exorbitante pe jucători fără valoare"

De ce credeţi că s-a ajuns la o asemenea situaţie? Toată această situaţie confuză şi gravă a fost generată de incapacitatea unor oameni care au venit în fotbal nefiind susţinuţi şi de un management valoros. Dacă s-ar fi ţinut cont de câteva reguli de bază, am fi putut evita anumite gafe. S-au aruncat sume exorbitante pe jucători fără valoare, s-au plătit salarii care depăşesc orice limită a bunului simţ. Cum să dai salarii de 300.000 de euro în România unor jucători care îşi continuă antrenamentele prin discoteci? Dacă adunăm banii care s-au vehiculat din 1990 încoace în fotbalul românesc şi îi raportăm la performanţele realizate, ne dăm seama ce greşeli grave s-au făcut de-a lungul acestor ani. Din păcate aceste greşeli nu mai pot fi anulate, iar repercusiunile sunt dintre cele mai grave.

Care sunt realizările din ultimii 20 de ani? În afara calificării la CM din 1994 şi de performanţa realizată de echipa naţională în SUA, în rest nu ne putem lăuda cu aproape nimic. Să nu uităm că în 1994 se putea mai mult dacă unii dintre jucători erau mai inspiraţi. Ne-am lăudat cu acea generaţie, din care au făcut parte fotbalişti ce au jucat la Real Madrid, Barcelona şi alte mari echipe din fotbalul adevărat. Printre puţinele realizări aş mai aminti Complexul de la Mogoşoaia, Casa Fotbalului şi, sper, stadionul care e în construcţie. E foarte puţin, dar trebuie să scoatem în evidenţă măcar aceste lucruri.

"Ar trebui culpabilizaţi toţi factorii de decizie sportivă şi politică"

Performanţa din 1994 a fost obţinută cu o generaţie crescută înainte de 1989. Aşa este, aveţi dreptate. Înainte de 1989 exista un Luceafărul şi, în plus, existau un program, o gândire, o îndrumare profesională, exista dragoste faţă de fenomen. După ce acea generaţie a apus nu ne-am mai putut lăuda decât cu eternii Mutu şi Chivu. Jucători de mare valoare, au demonstrat-o la echipele lor de club, unde există grupuri puternic. La naţională nu pot face nimic singuri. Mutu şi Chivu ar fi făcut faţă în generaţia de aur.

Cum comentaţi faptul că mai multe stadioane nu îndeplinesc normele pentru Liga I? Pentru asta ar trebui culpabilizaţi toţi factorii de decizie sportivă şi politică, care ar fi trebuit să aibă obligativitatea de a duce mai departe o muncă dusă înainte de 1989. Să înţeleagă ce înseamnă sportul, să construiască stadioane cu care zonele respective să se laude. Găsim peste tot baroni locali, care învârt pe degete economia din zonele pe care le gestionează, dar nu găsim un stadion căruia să-i punem 10 becuri. Se vede pe ei că nu le place sportul. Şi, se ştie, cine n-are sport, are spitalele pline.

"CFR,Vaslui şi Urziceni se vor bate la titlu"

Cum va fi lupta pentru titlu? Lupta pentru titlu se va da şi în acest an între aceleaşi echipe care în anii trecuţi au ştiut să profite de degringolada celorlalţi, de neputinţa partenerilor de întrecere. S-a văzut în Europa ce echipe avem. Nicio echipă nu se poate lăuda cu vreo mare performanţă în Europa. Nici măcar Urziceniul. Ce performanţă notabilă e că termini pe locul 3 într-o grupă de 4 şi în primăvara europeană eşti eliminat la primul duel? Chiar nu vrem să înţelegem că de ani buni nu avem nicio tangenţă cu marea performanţă. Să nu ne mai ascundem. Aş vrea să mă contrazică jucătorii şi antrenorii plătiţi cu slarii grase.

Care sunt echipele care se vor bate la titlu? Cred că CFR Cluj, FC Vaslui şi Unirea Urziceni vor fi echipele care se vor bate la titlu în acest sezon. Steaua poate avea o evoluţie care să dea speranţe pentru viitor. Nu o văd să ia campionatul. Au fost prea multe schimbări şi, în mod normal, e nevoie de timp pentru a cimenta relaţiile de orice fel. Cei "bătrâni" ar putea ajuta, transmiţându-le noilor veniţi spiritul Stelei, iar atunci integrarea acestora din urmă ar fi mult mai rapidă.

"Benone Lazăr, un om cu capul pe umeri"

Cum vedeţi lupta la retrogradare? S-ar putea să cunoaştem echipele care vor retrograda la vară încă din iarnă. Simt că vor exista echipe care nu vor putea supravieţui. Să fim serioşi, un singur om nu poate ţine o echipă de primă ligă. Mi-a plăcut Benone Lazăr, patronul de la Internaţional Curtea de Argeş. Un băiat deştept, cu capul pe umeri. Omul a demonstrat de ce e în stare, a jucat cu echipa, şi-a făcut un moft şi, în cele din urmă, s-a oprit.

Ce e de făcut? Fotbalul nu e contabilitate. Nu îţi dă cu virgulă. În fotbal, greşeala se vede imediat. N-aş vrea să trăim din amintiri, dar tare îmi e teamă că tocmai asta vom face. Trebuie să recunoaştem că avem probleme. Uitaţi, Franţa a recunoscut, dar nu ne putem compara cu Franţa. Ar trebui să ne autocenzurăm, să ne evaluăm posibilităţile, să facem mai multe lucruri bune. Te uiţi în vest şi realizezi cât de mult ne îndepărtăm de fotbalul adevărat. Ne mişcăm prea încet, în timp ce ceilalţi au o dezvoltare rapidă.