„Ia seama că în viață trebuie să fii demn, trebuie să fii om și să nu îți fi e frică de nimeni decât de Dumnezeu”, sunt cuvintele doctorului Pesamosca, scrise la baza statuii.
Un rege al chirurgiei care și-a închinat viața puilor de oameni”, „un om frumos și cu drag de semenii săi”, sunt câteva dintre cuvintele rostite de oamenii care i-au fost aproape de-a lungul vieții chirurgului Alexandru Pesamosca, la dezvelirea bustului său în fața Spitalului de Copii „Marie Curie” din București.
Sculptura, făcută prin eforturile unuia dintre discipolii maestrului Pesamosca, prof. dr. Gheorghe Burnei, a fost dezvelită de primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, și de managerul spitalului, Daniel Buzatu.
„Așa cum m-am angajat, Clinica de Ortopedie din spital poartă numele profesorului Pesamosca”, a spus doctorul Gheorghe Burnei.
„Un fi u dinamic al bisericii”
Fețele bisericești care au sfințit bustul au ținut să amintească faptul că profesorul Pesamosca a fost și un susținător al proiectului de încadrare a unui preot în schema fiecărui spital, imediat după Revoluție. „A fost un fiu dinamic al bisericii. Viața profesorului este un model de urmat. Se considera un instrument al lui Dumenzeu. Aici ne aflăm în universul lui: biserica din curte a fost clădită la inițiativa lui, iar el se odihnește sub geamurile sălii de operație”, a spus părintele Varlaam Ploieșteanul.