Istoricul Vladimir Tismăneanu a scris pe blog că este "şocat" de "tsunamiul" de articole şi intervenţii pe subiectul declaraţiilor preşedintelui referitoare la Regele Mihai, opinând că de fapt pe cei care au avut poziţii publice nu îi interesează istoria, ci doar ceea ce face Traian Băsescu.
"Începând de ieri (joi) dimineaţă, am fost asaltat cu telefoane din partea variilor medii de informare care mă solicitau să mă pronunţ în legătură cu interviul preşedintelui Traian Băsescu de miercuri seară pe B1TV. Nu-l văzusem, am decis că este mai înţelept să mă documentez înainte de a face declaraţii publice. În plus, nu neg că sunt surprins cum aceleaşi ziare şi televiziuni care au ignorat prelegerile mele din zilele anterioare au devenit subit interesate, de o manieră adeseori insistentă, privitor la poziţia mea legată de rolul Regelui Mihai şi al mareşalului Antonescu în timpul celui de-al II-lea război mondial. De fapt, singurul subiect care îi interesează se numeşte Traian Băsescu", scrie Vladimir Tismăneanu.
"Am fost şocat să observ declanşarea unui adevărat tsunami de articole şi intervenţii publice în care istorici, ziarişti, politicieni s-au întrecut unii cu alţii să comenteze câteva fraze dintr-un inteviu televizat al preşedintelui, neglijând necesitatea unei examinări adâncite a semnificaţiei zilei de 22 iunie, deci a faptului că în urmă cu şapte decenii România, ca aliat al Germaniei naziste, a participat la atacul împotriva URSS. Ceea ce era în fapt o revendicare justificată, recuperarea teritoriilor anexate de Uniunea Sovietică prin diktatul din iunie 1940, a fost, în concepţia lui Antonescu, "un război sfânt împotriva bolşevismului". O eroare catastrofală născută din fanatism naţionalist, delir militarist şi grandomanie istorică", continuă fostul preşedinte al comisiei prezidenţiale de analiză a crimelor comunismului. Apel la calm
Tismăneanu crede că o atitudine "calmă" este de preferat atunci când se dezbate subiectul acelor evenimente istorice. "Dincolo de accentele retorice ce pot fi uneori discutabile pe tema rolului monarhiei în perioada alianţei cu Germania nazistă ori în aceea de după alegerile măsluite din noiembrie 1946, cred că este cazul să ne menţinem calmul şi să încercăm să desluşim semnificaţiile reale ale acelor clipe atât de dureroase", mai scrie Tismăneanu. Cât despre dictatura antonesciană el spune că "a iniţiat şi a practicat genocidul, s-a făcut vinovată de abominabile crime împotriva umanităţii comise împotriva evreilor şi a populaţie Roma". CTP, lovit cu pamfletul lui Andon
El susţine chiar că Regele Mihai a avut parte de atitudini mult mai dure din partea politicienienilor români decât cea a lui Traian Băsescu. "Ion Iliescu, cel care l-a expulzat pe Regele Mihai din ţară la începutul anilor 90 ca pe un infractor ordinar, se sufocă azi de indignare. La fel, Răzvan Theodorescu, istoricul care, prin declaraţiile sale cel puţin insensibile pe tema Holocaustului, făcute în poziţia oficiala de ministru al culturii, a declanşat (pe lângă nefericitul interviu al lui Iliescu din “Haaretz") decizia de a se înfiinţa Comisia Wiesel. Crin Antonescu fierbe de revoltă monarhistă, iar Cristian Tudor Popescu, cunoscutul filosemit şi antifacist, cândva apologetul negaţionstului Roger Garaudy (e nevoie să revenim la subiect, domnule CTP?) mă acuză că am capotat la testul evreităţii, nu doar la acela al vocaţiei mele intelectuale. A uitat de fostul său coleg de la "Adevărul", Sergiu Andon, autorul unui abject pamflet intitulat "Hai sictir, maiestate"", adaugă istoricul.
Vladimir Tismăneanu a declarat joi, la RRA, că îţi exprimă "rezervele faţă de stilistica exprimării" preşedintelui pe subiectul abdicării Regelui Mihai, dar a susţinut că pentru el sunt importante "opiniile oficiale ale preşedintelui Băsescu în faţa Parlamentului în decembrie 2006". De la ce a pornit totul Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la B1 TV, că decizia Regelui Mihai de a abdica a fost "un act de trădare", el adăugând totodată că relaţia sa de apropiere cu prinţul Paul a fost un gest pentru a proba că nu are nimic cu Casa Regală.
"Tot continuăm să considerăm că abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României. Din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere", a spus Băsescu. Declarațiile președintelui au stârnit un val de declarații de la oameni politici la istorici. Liderii USL Crin Antonescu și Victor Ponta i-au cerut ambasadorului SUA să intervină în problema șah la rege. Europarlamentarul PDL Cristian Preda, fost consilier prezidențial, l-a ironizat pe blogul personal pe Traian Băsescu.
Una dintre cele mai dure replici a venit din partea lui Crin Antonescu. Președintele PNL spunea că Traian Băsescu a copiat declarațiile lui Hitler din 23 august 1944.
- VEZI AICI reacţia Regelui Mihai la acuzele preşedintelui Traian Băsescu