Tiraspolul se opune retragerii militarilor ruşi din Transnistria

Tiraspolul se opune retragerii militarilor ruşi din aşa zisele forţe pacificatoare din zona de securitate de pe Nistru şi înlocuirea lor cu o misiune civilă internaţională, conform recomandărilor dintr-o rezoluţie cu privire la Republica Moldova, adoptată săptămâna trecută de către OSCE.

Reprezentanții așa-numitul minister de Externe din stânga Nistrului au venit cu un comentariu în presa rusă, după ce OSCE a cerut, în premieră, transformarea actualei misiuni de menținere a păcii din Transnistria într-o misiune civilă civilă multilaterală, sub un mandat internațional recunoscut, care să reflecte nevoile reale de pe teren.

Argumentele Tiraspolului

„În istoria acestui conflict deja a existat o misiune civilă de observatori, care nu a reușit să oprească atacul forțelor din Moldova asupra orașului Bender, iar în consecință au fost răniți și au decedat sute de oameni” se menționează în declarația instituţiei de la Tiraspol, publicată de ziarul rusesc Izvestia.

Conducerea pretinsului minister din stânga Nistrului susţine că „încercarea de a justifica un astfel de pas prin „nevoile reale de pe teren” este o speculare, deoarece populația își dorește să fie păstrată pacea și stabilitatea, iar misiunea care există astăzi, sub egida Rusiei, face față acestor necesități de mai bine de 30 de ani”.

Argumentele OSCE

Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) face, în premieră, a lansat un apel privind transformarea actualei misiuni de menținere a păcii din zona de securitate de pe Nistru într-o misiune civilă multilaterală, sub un mandat internațional recunoscut, care „să reflecte nevoile reale de pe teren”. Totodată, OSCE îndeamnă Rusia să-și retragă militarii și stocurile de muniții de pe teritoriul Republicii Moldova.

Apelul a fost lansat în cadrul sesiunii anuale a Adunării Parlamentare a OSCE care a avut loc în perioada 30 iunie – 4 iulie la Vancouver. În cadrul sesiunii, a fost adoptată și o rezoluție privind situația din Republica Moldova.

Adunarea Parlamentară a OSCE mai subliniază că scopul principal al procesului de soluționare a conflictului transnistrean este de a obține o soluție cuprinzătoare, pașnică și durabilă bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional, cu un statut special pentru regiunea transnistreană.