Ţinta de inflaţie, ratată

Analiştii consideră că nici mărirea dobânzii nu va aduce creşterea indicelui preţurilor de consum în banda de 3%-5%.

Banca Naţională a României (BNR) poate să-şi ia adio de la respectarea ţintei de inflaţie de 4%, plus/minus un punct procentual, stabilită pentru anul în curs, consideră analiştii economici.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat, ieri, că indicele preţurilor de consum a crescut cu 1,08% în septembrie faţă de luna precedentă, respectiv că inflaţia anuală a ajuns la 6,03%. Potrivit INS, cel mai mult s-au scumpit, în septembrie, alimentele, transporturile şi serviciile de telefonie.

Aceste date fac imposibilă respectarea ţintei de inflaţie, consideră Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA). El previzionează o inflaţie situată între 5,3%-5,5%, la sfârşitul acestui an.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) îşi va modifica şi ea estimările privind inflaţia. „Având în vedere evoluţia inflaţiei, peste prognoză, vedem o reevaluare pentru toamnă“, a afirmat Ion Ghizdeanu, preşedintele CNP, citat de Mediafax. Acesta a precizat că situarea inflaţiei sub 5% ar fi „puţin probabilă“ în acest an. Potrivit variantei preliminare a prognozei de toamnă pe termen mediu, inflaţia era estimată la 4,5% pentru 2007 şi la 3,8% pentru 2008. Pentru luna septembrie, CNP prognoza o inflaţie de 0,4%, mult mai mică decât cea înregistrată.

Pesimismul Moody’s

Reprezentanţii agenţiilor de rating sunt la fel de pesimişti în legătură cu inflaţia, aşteptându-se să vadă un nivel de peste 5% în 2007. „Întotdeauna am crezut că estimarea BNR pentru inflaţia din acest an este prea scăzută. S-a bazat pe continuarea mai multor trenduri pozitive“, spune Kenneth Orchard, analist în cadrul Moody’s Investors Service, citat de Mediafax.

Inflaţie peste limite şi deficit galopant

Situaţia nu poate fi salvată nici de o eventuală creştere a dobânzii de politică monetară, consideră Liviu Voinea. Totuşi, un curs apreciat al leului ar putea să ajute inflaţia, spune acesta.

Leul, în scădere din luna august, ar fi putut contribui la creş- terea exporturilor, lucru care însă nu s-a întâmplat. Exporturile au scăzut cu 4,4% în august 2007 faţă de august 2006, în timp ce importurile au avansat cu 5,4%.

Deficitul comercial a fost, în ianuarie-august, de aproape 44 de miliarde de lei, cu peste 14 miliarde de lei peste cel din perioada similară din 2006.

„Dacă ai un curs al leului apreciat, deficitul creşte, dar măcar atingi ţinta de inflaţie. Iar printr-un curs depreciat nu atingi ţinta de inflaţie, dar susţii exporturile. Noi am reuşit „performanţ a“ de a avea inflaţie în afara ţintei şi deficit în creştere exponenţ ială“, critică reprezentantul GEA. În plus, Voinea se aşteaptă ca din 2008 să crească datoria publică externă.