Tinerii nu mai strâmbă din nas la salarii mici

Dacă, în 2008, studenţii nu acceptau oferte sub 600 de euro, acum ei nu-şi mai permit să negocieze. Se mulţumesc şi cu 200 de euro pe lună.

Mii de studenţi şi tineri au fost prezenţi, ieri, la târgul „Job- Shop”, organizat de Board of European Students of Technology Bucureşti, în holul rectoratului de la Universitatea Politehnică. Anul trecut, 5.000 de tineri au avut de ales între 2.500 de oferte de muncă, scoase la concurs de peste 100 de companii. Acum, deşi doar în primele patru ore ale evenimentului s-au prezentat 2.000 de tineri, iar organizatorii se aşteaptau la cel puţin 6.000 de participanţi, oferta a fost extrem de slabă: puţin peste 50 de locuri de muncă, scoase la concurs de către 25 de firme. Fără salarii exorbitante

Până anul trecut, România se confrunta cu un deficit major de forţă de muncă. Din această cauză, angajatorii se vedeau nevoiţi să accepte cererile salariale exorbitante ale proaspeţilor absolvenţi de facultate. Contextul economic actual i-a determinat pe tinerii participanţi la târg să accepte oferte salariale mai mici şi cu 40%-60% decât cele pe care le-au cerut anul trecut.

De asemenea, participanţii au început să considere fireşti poziţiile de „entry-level”, oferite de angajatori, şi par să fi înţeles, în sfârşit, că fără experienţă nu poţi ocupa un post de manager. „Este vina mea că acum nu mai am niciun job. Anul trecut am avut foarte multe oferte, de aceea am schimbat trei locuri de muncă, iar salariul îmi crescuse cu peste 30% faţă de cel obţinut la primul post.

Am crezut că o să-mi crească leafa la nesfârşit şi am plecat şi de la ultimul job”, este de părere Dan I., absolvent al Facultăţii de Contabilitate. „Odată cu criza au început şi disponibilizările, iar ofertele au devenit aproape inexistente. Acum sunt dispus să accept orice post. Şi un salariu chiar şi de doar 200 de euro, cât să supravieţuiesc. Cu toate aceste aspecte, angajatorii nu se mai înghesuie să angajeze tinerii fără experienţă. Se pare că preferă specialiştii”, a adăugat Dan I. Absolvent de Info, job în asigurări

În disperarea de a-şi găsi un job, tinerii nu mai ţin cont de domeniile în care au studiat şi aplică oriunde le sunt primite prezentările. Claudiu Stana a terminat Facultatea de Informatică vara trecută şi a luat licenţa cu 10. Cu toate acestea, de cinci luni este în căutarea unui loc de muncă.

„Am renunţat să-mi mai caut un post în IT, unde, chiar dacă încă mai sunt oferte, sunt preferaţi cei cu trei-patru ani de experienţă. Mi-am depus CV-ul pentru un post de agent de asigurări şi-l voi depune oriunde o să mi-l primească. În facultate, am avut, în domeniu, un job part-time şi primeam 700 de euro lunar. Acum cred că singura şansă de angajare, care să aibă legătură cât de cât cu domeniul în care am studiat, este să-mi depun CV-ul, în vară, pentru un post de suplinitor, să predau informatica, şi să primesc 500 de lei salariu”, consideră Claudiu. Puţini norocoşi

Şi vicepreşedintele pe relaţii publice al BEST, Dan Braşoveanu, e de părere că, faţă de anii trecuţi, tinerii sunt mult mai flexibili şi şi-au redus foarte mult din pretenţii. „Nu se mai aud declaraţii de genul «Eu sunt cel mai bun, tu ai nevoie de mine, dacă-mi dai cât cer bine, dacă nu mă duc în altă parte». Concedierile masive i-au făcut să înţeleagă că sunt norocoşi dacă-şi găsesc un loc de muncă ce să-i ajute să-şi plătească chiria şi mâncarea. Practic, să supravieţuiască”, susţine Braşoveanu.

Joburile scoase ieri la concurs au fost din domenii precum IT, bancar, telecomunicaţii, finanţe, vânzări şi construcţii. Adobe, Accenture, Dacia Renault, European Pattent Office, Interoute, HP, Heineken, Pentalog, Saint- Gobain, Tenaris şi Veolia sunt peste jumătate dintre companiile participante care au scos la concurs joburi în domenii precum IT, bancar, vânzări, financiar şi construcţii.

40% este procentul cu care a scăzut, într-un an, salariul oferit unui tânăr absolvent

O NOUĂ ŞANSĂ

Începe „Angajatori de Top”

Următorul târg de joburi va avea loc săptămâna viitoare, pe 20 şi 21 martie, la Sala Palatului. În cadrul „Angajatori de Top” vor fi scoase la concurs aproximativ 1.500 de locuri de muncă. La cel mai mare târg de carieră din România, dedicat tinerilor cu experienţă de până la şapte ani, vor participa 100 de companii de top, precum Accenture, Coca-Cola HBC, BRD, BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank şi P&G. Cele mai multe dintre locurile de muncă disponibile sunt pentru domenii precum consultanţă, IT, bunuri de larg consum şi retail.