Tinerii îşi pot începe afaceri cu bani de la stat

De astăzi, întreprinzătorii cu studii medii sau superioare îşi pot depune dosarele pentru a urma cursuri de specialitate printr-un program guvernamental.

Astăzi încep înscrierile pentru prima parte a programului guvernamental START, prin care tinerii care vor să-şi înceapă o afacere pot urma cursuri de pregătire antreprenorială.

Înscrierea în program se face on-line, pe site-ul Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (www.aippimm.ro), începând de astăzi, ora 10.00, până pe 22 aprilie, ora 16.30.

Persoanele interesate trebuie să fie cetăţeni români cu studii medii sau superioare şi să nu fi beneficiat de finanţare în cadrul ediţiilor de anii trecuţi ale programului, nici ca persoană fizică, dar nici ca asociat, acţionar sau administrator într-o firmă care a beneficiat de ajutor financiar nerambursabil.

Primul venit, primul servit

În cea de-a doua etapă a programului, cele mai bune planuri de afaceri vor primi finanţare, în ordinea primul venit, primul servit. Data la care va începe înscrierea pentru această etapă va fi anunţată ulterior.

Bugetul alocat celor două etape ale programului pentru acest an este de 10 milioane de lei. Finanţarea nerambursabilă pe care o pot obţine firmele este de maximum 70% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar. Întreprinzătorii pot contracta un credit bancar pentru diferenţa de 30% din cheltuielile eligibile, dar nu mai mult de 50.000 lei pentru un beneficiar.

Pentru a se înscrie în program, firmele trebuie să îndeplinească anumite condiţii: să aibă capital integral privat, să nu fi beneficiat de alocaţia guvernamentală în anii trecuţi, să aibă cel mult doi ani de când au fost înfiinţate şi să nu aibă datorii la buget, iar administratorul să aibă cel puţin studii medii absolvite.

10.000.000 de lei este suma alocată în acest an de guvern pentru programul START, de finanţare a planurilor de afaceri ale tinerilor