Filmele romanesti au luat anul trecut cele mai multe premii internationale.
Tanara generatie a pus piciorul in prag in 2006, mai ferm ca niciodata, in cinema, literatura, muzica sau arte plastice. Tinerii artisti si literati si-au asigurat vizibilitatea atat in tara, cat si peste granite prin numeroase premii.
In cinematografie s-au remarcat regizorii Catalin Mitulescu, Radu Muntean si Corneliu Porumboiu, scenaristul Razvan Radulescu s-a intors la romane si, invers, romancierul Florin Lazarescu are succes cu scenarii de film. In muzica clasica s-a afirmat dirijorul Tiberiu Soare, iar in artele plastice, Dumitru Gorzo. „Anul acesta, tinerii au avut parte de cea mai mare deschidere din ultimele cateva decenii”, crede Nicolae Manolescu.
Cinemaul a dat clasa
Cinematografia s-a bucurat anul trecut de cele mai mari revelatii. Dupa succesul lui Cristi Puiu cu „Moartea domnului Lazarescu”, in 2005, trei tineri regizori, doi dintre ei debutanti in lungmetraj, si-au vazut filmele premiate la mai toate festivalurile de prestigiu: Catalin Mitulescu, Radu Muntean si Corneliu Po-rumboiu.
Ultima reusita a cineastilor, cu o varsta medie de peste 30 de ani, este selectia filmelor lor despre Revolutie - „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii”, „Hartia va fi albastra” si „A fost sau n-a fost?” - la Festivalul de la Palm Springs, din 4-15 ianuarie. „Cum mi-am petrecut...”, propus de Romania pentru Oscar si premiat la Cannes, concureaza la sectiunea Cel mai bun film strain alaturi de „Volver”, al lui Almodovar, si la Premiul John Schlessinger, impreuna cu „A fost sau n-a fost?” al lui Corneliu Porumboiu. Pelicula a luat deja trofeul Camera d’Or la Cannes si va rula anul acesta in Franta si Statele Unite.
Remarcabila a fost si evolutia lui Radu Jude, laureatul editiei din acest an a Festivalului DaKINO, pentru „Lampa cu caciula” si castigatorul Marelui Premiu pentru scurtmetraj de la Mont-pellier. Radu Jude a facut tandem la acest succes cu Florin Lazarescu, autorul scenariului.
Cinemaul romanesc s-ar fi imbogatit cu alte premii daca regizorul Cristian Nemescu (27 de ani) nu s-ar fi stins din viata in august 2006, intr-un accident de masina. El a lasat neterminat primul sau lungmetraj, „California Dreaming”, care va fi finisat si lansat de prietenii sai anul acesta.
Dorotheea, actrita anului
Cu o figura extrem de expresiva, actrita Dorotheea Petre, in varsta de 25 de ani, este cea mai interesanta aparitie pe marile ecrane din ultimii ani. Evolutia i-a fost remarcata la Cannes, unde a fost distinsa cu premiul pentru interpretare feminina pentru rolul Evei din „Cum mi-am petre-cut...”. N-a fost trecut cu vederea de critici nici rolul de debut al Dorotheei, din filmul „Ryna” al Ruxandrei Zenide.
Dramaturgii, apreciati la New York
In teatru, anul 2006 i-a pus in lumina pe dramaturgi, care au reusit sa faca valuri nu doar acasa, ci si in strainatate. Despre Peca Stefan, Vera Ion, Gianina Carbunariu si Bogdan Georgescu a scris si cotidianul „The New York Times”.
Dintre ei, cele mai multe montari le-a avut Peca (24 de ani), caruia anul trecut i s-au pus in scena „o statie” si „Bucharest Calling”. Vera Ion, studenta in ultimul an la Regie de teatru, a atras aprecieri cu debutul ei, „Vitamine”, in regia Anei Margineanu la Teatrul Foarte Mic.
„Trimisii speciali” ai literaturii
Ca in anii precedenti, tinerii scriitori au avut rampa de lansare la Polirom si Cartea Romaneasca si au stiut s-o foloseasca. Razvan Radulescu, Filip si Matei Florian, Florin Lazarescu, Dan Sociu si Florina Ilis, bine primiti de critica, au fost favoritii premiilor literare. Poetul Dan Sociu (29 de ani) a devenit primul nemembru al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), premiat pentru volumul „Cantece excesive”. „Cruciada copiilor”, a Florinei Ilis (38 de ani), a fost cea mai premiata carte a anului, culegand laurii si la Gala USR, unde Filip Florian a luat distinctia pentru debutul cu romanul „Degete mici”. Florin Lazarescu a primit la Viena, pentru „Trimisul nostru special”, Premiul pentru Litera-tura Est-Europeana.
Aparitia editoriala a anului se anunta „Teodosie cel mic”, al lui Razvan Radulescu, coautor la scenariile filmelor lui Cristi Puiu. „Autorul a nimerit direct la tinta, uimindu-ne cu o poveste extrem de incitanta, care are ritm si este scrisa cu o tehnica desavarsita”, explica criticul Ovidiu Simonca.
Razboaiele lui Gorzo
In arta plastica, Dumitru Gorzo, in varsta de 32 de ani, a reusit sa starneasca cele mai interesante mici „razboaie” cu prejudecatile si cu inertia publicului. I-a scan-dalizat pe credinciosi cu o Catedrala a Mantuirii Neamului din slanina si un Stefan cel Mare cu sani, iar pe politicieni si pudibonzi cu un „Mister President is a sexual object” (2005).
Tot Gorzo este primul artist care si-a expus lucrarile - „Salve Fiat Romuli Nepus”, o critica la adresa retoricii nationaliste - pe doua etaje ale Muzeului National de Arta Contemporana, in octombrie 2006.
Un dirijor-revelatie
Tiberiu Soare a dirijat de curand Concertul de Gala al Integrarii de la Ateneu, precum si cele doua premiere de balet din 2006 ale Operei Nationale: „Simfonia fantastica” si „Casanova”. Dirijorul, in varsta de 30 de ani, a luat anul trecut premiul pentru Cel mai tanar muzician, decernat de revista „Actualitatea muzicala”, si a fost nominalizat la Premiile Prometheus.
„Foarte talentat, tenace, serios, Tiberiu Soare abordeaza repertorii diferite de la Mozart pana la muzica contemporana, iar in 2006 s-a impus in mod definitoriu”, apreciaza muzicologul Mihai Cosma.
Bursier al Conservatorului Regal din Londra, un alt tanar muzician este privit, la numai 21 de ani, ca o revelatie pe scenele internationale: violonistul Vlad Maistorovici, care a urmat cursurile scolii Yehudi Menuhin.
Un alt talent, Irina Sarbu, in varsta de 24 de ani, este atat interpret de jazz, cat si actrita. In iulie 2006, ea s-a lansat si in strainatate, concertand in Grecia de doua ori alaturi de Priamus Morakis Cvartet, la Cohilia Music Festival.