Timișoreancă grav rănită de computerul tomograf chinesc S-a dezintegrat!

Timișoreancă grav rănită de computerul tomograf chinesc S-a dezintegrat!

La Spitalul Județean Timișoara a avut loc un incident halucinant: un computer tomograf a început să se dezmembreze în timp ce o pacientă era în aparat.

Computerul tomograf a funcționat o bună perioadă de timp fără avize și fără măsurătorile de radiații.

În momentul în care o femeie de 36 de ani din județul Timiș, care venise de patru ore în Urgențe, cu un AVC a fost introdusă în aparat, din acesta au început să cadă piesele.

Avea nevoie urgentă de o intervenție, astfel că doctorii au mers la tomograf. Chiar în timpul scanării, un cerc de aproape un metru de plastic, cu margini ascuțite de aluminiu, care se învârte cu 400 de rotații pe secundă, potrivit directorului spitalului, s-a desprins și a picat peste ea. A rănit-o la mână și a avut nevoie de trei fire de sutură.

„Am avut parte, în jurul orei 13, de un eveniment absolut halucinant, de care eu nu am mai auzit în viața mea să se întâmple și nici nu am văzut. Cupola de protecție a computerului tomograf care constă într-un cerc de aproximativ un metru de plastic cu margini ascuțite de aluminiu s-a desprins în timp ce un pacient era scanat. Gândiți-vă că acea cupolă se rotește cu o viteză de 400 de rotații pe secundă și acționează mai rău ca un cuțit. Din fericire, pacientul a fost doar rănit ușor, necesitând doar trei fire de sutură pe braț, însă putea să se întâmple un dezastru, putea să îi secționeze gâtul, putea să îi secționeze corpul și puteam să ne confruntăm cu o tragedie”, a povestit Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara.

Povestea tomografului este ceva mai complicată. A fost adus prin ordinal ministerului Sănătății în anul 2018.

Medicii spun că aparatul este de o calitate destul de slabă și a funcționat un an și jumătate fără autorizație, doar cu recepția semnată, explică Pătrașcu.

„Aparatul a fost achiziționat în anul 2018, într-un program cu Banca Mondială, de calitate, zic medicii, foarte slabă. A fost recepționat de spital, însă a funcționat un an și jumătate fără autorizație, pentru că pur și simplu nu a fost cerută, iar reprezentanții spitalului de atunci au semnat recepția”, spune directorul unității sanitare.

În mod normal, conform contractului, firma care a livrat aparatul trebuia să facă și mentenanța. Conducerea spitalului a decis, în februarie 2020, să scoată CT-ul din funcțiune, după ce s-a aflat că acesta nu a avut niciodată autorizație de funcționare de la CNCAN – Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare.

A urmat apoi o procedură de autorizare, iar în 4 iunie a venit avizul de la CNCAN. În 18 iunie s-a făcut și revizia tehnică a tomografului, care a ieșit nu demult din garanție. Însă firma care l-a livrat trebuie să facă mentenanță vreme de cinci ani de la semnarea contractului, din care s-au scurs doi.

„În prezent, aparatul deține toate autorizațiile necesare, autorizație de utilizare de la CNCAN. De la momentul preluării șefiei de secție, în 1 februarie 2020, am sesizat că acest aparat nu are autorizația de utilizare, s-au luat toate măsurile necesare de către conducerea spitalului. În 4 iunie a fost autorizat și ultima revizie tehnică a fost făcută în 18 iunie, când totul era funcțional. Nici noi nu ne putem explica ce s-a întâmplat. Avem firmă de service care se ocupă de problemele tehnice, aceste revizii se fac în funcție de necesitate, în principiu ele se fac la șase luni”, spune Aida Iancu, șefa Laboratorului de Radiologie din cadrul Spitalului Județean.

Paradoxal, la Spitalul Județean există un alt computer tomograf performant pentru care s-au cheltuit sute de mii de euro.

Directorul Raul Pătrașcu spune că CNCAN refuză să-l autorizeze.

Potrivit directorului Spitalului Județean, în cadrul programului desfășurat cu Banca Mondială au fost cumpărate în jur de 40 de astfel de aparate în toată țara.

„Firma care a câștigat proiectul cu Banca Mondială a dat astfel de aparate, în jur de 40, în toate spitalele din România, deci ne putem aștepta la astfel de tragedii și la alte spitale din cauza calității josnice a acestui aparat chinezesc”, a conchis Raul Pătrașcu, potrivit tion.ro

Ne puteți urmări și pe Google News