Primarul USL, Nicoale Robu încalcă legislaţia şi concesionează parcele din cele mai importate parcuri ale Timişoarei. Oamenii lui au iniţiat şi votat o HCL prin care bucăţi din toate parcurile oraşului vor fi distruse, pe ele putându-se construi terase şi alte investiţii de alimentaţie publică sau petrecere a timpului liber.
Hotărârea a fost aprobată în şedinţa extraordinară de Ziua Timişoarei, pe 3 august, fără ca cetăţenii să fi fost informaţi în prealabil de faptul că se atentează la zona verde a oraşului şi aşa împuţinată în ultimii ani. Considerat odinioară "oraşul parcurilor", Timişoara mai are doar 2 treimi din spaţiul verde recomandat de UE, respectiv 16 mp pe cap de locuitor din 26.
Mai mult, actuala lege locală încalcă OUG 114/2007 (care modifică şi completează OUG 195/2005 privind protecţia mediului) care interzice construcţiile de orice fel în parcuri.
Marţi, HCL care decide construcţia de terase în parcurile din urbea de pe Bega a devenit subiect de sondaj pe Facebook. La întrebarea "sunteţi de acord cu intenţia Primăriei Municipiului Timişoara de a permite amplasarea de terase în parcurile din oraş? " peste 1.100 de timişoreni au răspuns "nu", în vreme ce numai 188 au răspuns "da". Nemulţumiţii cer dezbatere publică. "Domnule Robu, de ce atâta grabă cu acest proiect? De ce nu aţi făcut o dezbatere publică? (…) Dacă tot se doreşte concesionarea unor spaţii pentru terase se poate aproba pe malul canalului Bega", scrie Cristi Brâncovan.
Robu nu răspunde confruntării pentru că este, de săptămâna aceasta, în concediu de odihnă. Dă o simplă replica. "Eu am drumul meu şi îmi asum tot ce fac, cu liniştea sufletească a celui ce ştie că este dedicat 100% facerii de bine ", a conchis edilul.
Robu crede că sculptura modernă este kitsch
Înainte să plece, a lansat, pe profilul său de Facebook o altă "provocare": un sondaj privind oportunitatea de a renunţa la primul parc de sculptură contemporană al oraşului, care se găseşte la intrarea în Parcul Copiilor. "La intrarea în Parcul Copiilor, sunt nişte păsări mari din tablă, care până mai ieri erau ruginite, iar acum sunt vopsite în alb-argintiu şi roşu. Vă rog să le analizaţi şi să mă ajutaţi să iau o decizie în privinţa lor, optând pentru una din variantele: 1. Consider acele păsări kitsch-oase şi popun renunţarea la ele sau 2.
Consider acele păsări creaţii rtistice reulite şi propun păstrarea lor". Proiectul de artă contemporană ArTuborg la care face referire edilul în necunoştinţă de cauză grupează creaţiile a 6 artişti plastici cu renume internaţional (Ştefan Bartha, Ecaterina Vrana, Raluca Ungureanu, Horia Bojin, Anamaria Şerban şi Marius Leonte), iar terenul pe care se află acesta a fost cocesionat gratuit de municipalitate, în 2003, pe 49 de ani.