Pentru 2021, când Timișoara va fi una din Capitalele Culturale Europene, miza conducătorilor locali și județeni estă să atragă un număr cât mai mare de turiști. Cei de la județ s-au gândit să îmbine cultura cu gastronomia, astfel că pregătesc o broșură informativă detaliată, cu un traseu bine structurat, care va purta călătorul prin toate locurile unde merită se se oprească și să se așeze la masă.
Reprezentanții Asociației pentru Dezvoltarea și Promovarea Turismului (ADPT) Timiș din cadrul Consiliului Județean Timiș, propun realizarea unu traseu gastro-cultural prin satele din județ, cun intenția ca turiștii să poată descoperii tradițiile culinare ale etniilor care se regăsesc în acest spațiu.
În Timiș trăiesc aproape 30 de etnii: aromâni la Dudeștii Noi, șvabi la Jimbolia, maghiari la Sânmartinu Maghiar, sârbi la Sânmartinu Sârbesc și Diniaș, bulgari la Dudeștii Vechi, Vinga și Breștea, evrei, solvaci, romi, etc. Istoricii menționează câteva feluri de mâncare cu care vor fi cuceriți turiștii: ”sarme bănățene”, ciorbă de burtă de vită de la Giuvăz, ciorbă de perișoare de la Gottlob, supa nemțească de vin ori fașirtul șvăbesc.