Timişoara a depus, vineri, către Ministerul Culturii, dosarul de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021, ocazie cu care capitala Banatului a intrat oficial în cursă, alături de restul orașelor interesate.
După ce a organizat o sesiune de flotări pentru a marca pregătirea în vederea depunerii candidaturii în cursa pentru titlu, Asociația Timișoara - Capitală Culturală Europeană va marca depunerea dosarului de candidatură împreună cu mișcarea civică Alergotura, printr-o acțiune de alergare. Timișorenii din toate cartierele orașului sunt invitați să fugă, pe un anumit traseu, pentru a desena sigla candidaturii pe harta Timișoarei. ”Evenimentul are, în același timp, valoare simbolică, arătând că este nevoie de efortul întregii comunități pentru ca Timișoara să obțină titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021”, anunță inițiatorii alergării.
Candidatura Timişoarei a fost anunțară în anul 2010, de către fostul primar, Gheorghe Ciuhandu, ideea fiind lansată cu ocazia inaugurării Sălii 2 a Teatrului Național Timișoara, un proiect care era la ora respectivă cea mai modernă sală de spectacole din România, amenajată pe locul fostului manej imeperial, construit în timpul împărătesei Maria Terezia. Teatrul Național Timișoara și-a asumat ideea, a dezvoltat-o și a adus împreună în Sala 2 exponenții societății civile, ai administrației, instituții și timișoreni, împreună cu care s-au pus bazele Asociației Timișoara – Capitală Culturală Europeană, făcând toate demersurile pentru înființarea organizației care, din acel punct, și-a creat propriul parcurs.
După o serie de campanii de informare și de consultare, s-au lansat mai multe concepte în dezbatere, iar toamna aceasta a fost definitivat conceptul și sloganul de candidatură, și anume: ‘Shine your light – Light up your city!’ (‘Luminează orașul prin tine!’).
“Prin programul nostru ‘Shine your light – Light up your city!’ (‘Luminează orașul prin tine!’) dorim să creăm o platformă comună de evenimente culturale și artistice care să faciliteze regândirea oraşului în sensul implicării individuale și colective în societate”, spune Simona Neumann, directorul executiv al Asociaţiei Timişoara – Capitală Culturală Europeană.
Conform calendarului consursului anunţat de Ministerul Culturii, după depunerea dosarului de candidatură, urmează ca în perioada 7-10 decembrie 2015 să aibă loc interviul în faţa juriului, după care va fi anunţată lista oraşelor care au trecut în faza finală a competiţiei.
Titlul de Capitală Europeană a Culturii este oferit de 30 de ani oraşelor europene, pe durata unui an, de către Comisia Europeană. Până în prezent, 52 de oraşe au câştigat acest titlu (inclusiv cele din anul 2015, Pilsen şi Mons). În anul 2021, un oraş din România, unul din Grecia şi unul dintr-o ţară candidată la Uniunea Europeană vor deţine prestigiosul titlu.