Timişoara: Copiii cu dizabilităţi, interzişi în Parcul Copiilor

Dacă un copil s-a născut cu un deget lipsă, sau dacă nu vorbeşte, fiind mut, el nu are voie să se joace în Parcul Copiilor din Timişoara. Municipalitatea de pe Bega a postat, în dreptul fiecărui loc de joacă din parcul inaugurat în campania electorală, anunţuri prin care interzice accesul la distracţie al copiilor cu dizabilităţi. Acestea fac parte din instrucţiunile de utilizare ale fiecărui echipament din spaţiile de joacă.

Inscripţia "Este interzisă utilizarea echipamentelor de către copiii cu dizabilităţi" apare în dreptul tuturor jocurilor, de la tobogane, la hinte, până la balansoare, bărcuţe şi altele. Cu o singură expeţie: jocul de mini-golf. Aici lipseşte, probabil doar pentru că a fost omisă. "Este un exemplu revoltător de discriminare a copiilor pe bază de dizabilitate", a declarat tatăl unui copil care poartă aparat auditiv. Potrivit edililor timişoreni, băieţelul de 5 ani nu are voie să se joace în Parcul Copiilor. "Cu excepţia golfului, toate echipamentele de joc sunt interzise copiilor cu dizabilităţi", a declarat alt părinte revoltat. Mai mulţi părinţi de copii cu dizabilităţi au lansat un apel antidiscriminare pe reţelele sociale. Ei vor adresa luni o sesizare către Consiliul Naţional Antidiscriminare.

Primăria Timişoara nu este însă la prima discriminare a celor mici. Încă de acum câţiva ani, în toate parcurile sau locurile de joacă amenajate pe raza oraşului, copiii cu dizabilităţi nu au voie să intre. Edilii spun că e vorba de o măsură "pentru ca aceşti copii să nu se rănească" şi nu ţin cont de Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi care susţine dreptul persoanelor cu dizabilităţi de a participa "în condiţii de egalitate cu ceilalţi, la activităţi recreative, de timp liber şi sportive" (art. 30, alin.5, litera (d)).