Taxelor aberante deja existente urmează să li se alăture „Legea Timbrului Cultural”. Revoltat, Tudor Chirilă a vorbit pe larg despre experiența sa ca organizator de spectacole la Ateneul Român, ce aproape l-a falimentat: „Am fost pus cu botul pe labe”, spune el.
“Legea Timbrului Cultural”, ce spune că 5% din orice bilet de concert/spectacol ar merge către organizatii ce s-ar ocupa de “proiecte culturale si caritabile", ar fi afectat și lumea concertelor. Tudor Chirilă a vorbit pe larg despre experiența sa ca organizator de spectacole culturale, ce aproape l-a falimentat.
„În 2010,în calitate de producător, m-am lovit de taxele aberante și inhibante aplicate biletelor din România care se ridicau undeva la 46%. Am încercat să organizez mai multe evenimente de muzică clasică sub conceptul Cruciada Culturii. Finanțat doar din surse private am reușit să-i aduc la Ateneul Român pe Sarah Chang, Joshua Bell sau Mischa Maisky interpreți de top ai muzicii clasice. Am pierdut bani la fiecare eveniment în parte, fiind într-un final pus cu botul pe labe.
Am pierdut bani pentru că la acele taxe pe bilete orice inițiativă nesubvenționată era sortită eșecului. Mai mult, omenii nu înțelegeau de ce biletele sunt atât de scumpe mai ales că o dată la doi ani erau obișnuiți cu prețurile susținute de Festivalul Enescu. Apoi, împreună cu Vama, ne-am lovit sistematic de problemele concertelor pe bilete fie că era vorba de Sala Palatului sau de Arenele Romane. Pentru o întreprindere mică cum eram noi, era imposibil să ne susținem producțiile din vânzările de bilete. Astăzi Parlamentul (prin Comisia de Cultură de la Camera deputaților) se pregătește să pună în discuție o nouă "taxă de timbru cultural" care să mai împovăreze încă o dată (că nu era destul) organizatorii de concerte din România. Și dacă, să zicem, că aia mari poate s-or mai descurca (deși nu știu cum), cei mici, independenți și fără capacitatea de a se subvenționa privat vor muri. Cam cu asta se ocupă Parlamentul României astăzi. Și mă aștept ca această a treia încercare să aibă și susținerea PSD și PNL. Că doar așa funcționează treaba, nu? Ar fi de dorit ca toți artiștii care cântă pe bilete și se organizează singuri să protesteze vis-a-vis de această nouă suprataxare a culturii.
Timbrul literar, pe umerii viitorului Parlament
După o pledoarie a editorului Gabriel Liiceanu, deputații din Comisia pentru Cultură au votat astăzi amânarea discutării proiectului până la începutul viitoarei legislaturi, în februarie 2017 AER solicită public, din nou, ca toate părțile interesate să fie consultate înainte de orice rediscutare a proiectului, potrivit unui angajament public al președintelui Comisiei, deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu. Asociația Editorilor din România salută decizia Comisiei pentru Cultură a Camerei Deputaților de a renunța la discutarea, în actuala legislatură, a proiectului de lege pentru instituirea timbrului cultural. Ca urmare a votului dat cu majoritate absolută de membrii Comisiei pentru Cultură, proiectul de lege 583/2014 - inițiat de prim-vicepreședintele USR Varujan Vosganian și deputatul Traian Dobrinescu, membru USR - a fost scos de pe ordinea de zi a actualei Comisiei pentru Cultură și va fi discutat, cel mai devreme, în februarie 2017.