Thomas Pynchon, autorul misterios

Thomas Pynchon, autorul misterios

Prozatorul american Thomas Pynchon este considerat un remarcabil autor postmodernist.

Cunoscut pentru romanele sale inedite, care imbina fictiunea cu elemente din realitatea politica, istorica sau stiintifica contemporana, Pynchon surprinde din nou criticii literari cu volumul "Against the Day".

In ciuda succesului inregistrat de operele sale, Pynchon este un personaj retras, fiind una dintre marile absente din viata publica. Cu toate acestea, numele scriitorului se numara printre cele mai des vehiculate de critici in vederea obtinerii unei nominalizari la Premiul Nobel pentru literatura.

Teme similare, povesti diferite

Ne puteți urmări și pe Google News

Pasionat de fictiune, matematica, istorie si psihologie, Pynchon a reusit sa creeze, prin romanele sale, lumi fara granite spatiale sau temporale reale. Personajele lui sunt, in mod obligatoriu, macinate de obsesii sau amintiri dureroase, care functioneaza ca un declansator pentru actiunile lor irationale. P

ovestile cuprinse in romanele lui Pynchon pot fi asociate propriilor sale experiente de viata, legate in special de perioada razboiului. Autorul dezvolta insa fapte concrete in intrigi complicate, care ii pun personajele in situatii dificile.

In toate lucrarile sale, acestea se confrunta cu probleme legate de cuplurile antonimice "ordine-haos" sau "libertate-dependenta", aflate in stransa legatura cu simptomatologia unor boli mentale.

Volumul de 1.085 de pagini

"Against the Day" este cel de-al saselea, dar si cel mai voluminos roman al lui Pynchon, lansat in SUA la 21 noiembrie 2006. Intr-un articol publicat recent in cotidianul american "The New York Times", ultima carte a controversatului autor este numita "cel mai amuzant, indoielnic, dar si accesibil roman al lui Pynchon".

"Iluziile sale febrile, fluxurile geniale de cuvinte, intrigile fantastice si trimiterile ascunse sunt legate printr-un mesaj clar, pe care si ceilalti il pot descifra fara un efort mental exagerat", noteaza articolul despre continutul celor 1.085 de pagini ale lucrarii.

Plasata intr-un spatiu bizar nelimitat, actiunea romanului are loc intre inceputul Primului Razboi Mondial, cu salturi in timp, si Targul International de la Chicago, din 1893.

La prima vedere, romanul poate parea structurat in trei parti independente, dar care se intrepatrund intr-un mod straniu. Povestea incepe cu destinul lui Kit Traverse, baiatul unui miner pasionat de dinamita, continua cu o idila nascuta pe pamant european si se sfarseste in 1893, cu o calatorie fantastica la bordul unui vas de zbor la fel de ireal.

Sase titluri de succes

Thomas Pynchon a debutat ca romancier in 1963, odata cu lansarea cartii "V.". Lucrarea prezinta o poveste care se desfasoara de pe malul estic al Africii pana in Malta. "V." vorbeste despre abuzurile unui soldat american al Marinei,  Benny Profane. Acesta se reintalneste in New York cu un grup de artisti si pierde-vara. Impreuna cu un calator varstnic, Herbert Stencil, toti incearca sa identifice si sa localizeze o entitate misterioasa cunoscuta sub denumirea de "V.".

Cel de-al doilea roman al autorului este intitulat "Strigarea Lotului 49" si a fost lansat in 1966. Este cea mai scurta lucrare a lui Pynchon, fiind considerata destul de accesibila publicului larg.

Prezinta povestea unei femei pe nume Oedipa Maas, insa criticii presupun ca la baza acestui roman sta un conflict dintre doua companii de curierat postal -  Thurn and Taxis  si Tristero. In timp ce prima a existat si in realitate, fiind cea dintai firma de acest gen din lume, cea de-a doua este produsul imaginatiei lui Pynchon.

In cea de-a treia lucrare a scriitorului, intitulata "Curcubeul gravitatiei", naratiunea este plasata initial in Europa, la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Povestea se centreaza pe designul, productia si lansarea rachetelor V-2 de catre armata germana.

Intr-un plan secund este ilustrata actiunea in care pornesc cateva dintre personaje pentru a dezvalui secretul unui dispozitiv misterios, "Schwarzgerat" sau "00000". Datorita unui subiect dificil de tratat fara cunostintele temeinice dovedite de Pynchon, romanul "Curcubeul gravitatiei" a fost recunoscut de critici  drept o carte complicata.

"Vinelad" a fost lansat in 1990, fiind un roman care trateaza o poveste postmodernista despre tumultul cultural, schimbarea sociala, influenta muzicii rock si consumul de droguri. Actiunea se petrece intr-o Californie fictiva, intr-un orasel numit Vineland, aflat in apropierea unei zone viticole.

Romanul i-a dezamagit insa pe multi dintre critici si cititori, contrastand cu celelalte lucrari ale lui Pynchon. "Mason&Dixon", cel de-al cincilea roman al autorului, a aparut in 1997. Povestea infatiseaza colaborarea dintre Jeremiah Dixon si istoricul Charles Mason in vederea realizarii unor cercetari in Cape Colony, din Marea Britanie.

Cu "Against the Day", Pynchon si-a asigurat o revenire de succes. Ultimul sau roman, lansat in urma cu doua luni, a fost bine primit de critici si se anunta a fi cea mai buna carte din palmaresul sau.

Biografie

Un fost militar, specializat in filologie

Scriitorul s-a nascut la 8 mai 1937, in New York.

In 1953, dupa absolvirea liceului, Pynchon a urmat cursurile Universitatii Cornell, insa dupa doar doi ani de studii, a intrat in Marina.

In 1957, autorul a revenit la Cornell pentru a se specializa in limba si literatura engleza.

Dupa ce a absolvit Universitatea Cornell, unde l-a avut ca profesor pe scriitorul Vladimir Nabokov, Pynchon a inceput sa lucreze la primul sau roman, intitulat "V.".

Lansat in 1963, "V." a obtinut  Premiul fundatiei "William Faulkner" pentru Cel mai bun roman al anului.

"Strigarea lotului 49" (1966) a fost cel de-al doilea succes al autorului american, care a primit un premiu din partea Fundatiei "Richard si Hilda Rosenthal".

In 1973 a fost lansat romanul "Curcubeul gravitatiei", opera sa cea mai apreciata de critici.

Au urmat alte doua lucrari, "Vineland" (1990) si "Mason&Dixon" (1997).

Dupa aproape zece ani de la ultima sa carte, Pynchon revine cu volumul "Against the Day" (2006).