Thomas Morgenstern, omul care zboara

Federatia Romana de Schi - Biatlon se poate lauda ca a pus mana pe "gaina cu oua de aur”", dupa ce a semnat ieri un parteneriat cu OMV, pentru zece ani, in valoare de peste 6 milioane de euro.

Banii vor fi investiti in doua centre de sarituri cu schiurile, la Sacele si la Rasnov, dar si in pregatirea si educarea tinerelor talente. Obiectivul este ca in urmatorul deceniu Romania sa aiba un saritor in primii zece din lume.

La parafarea contractului a fost prezent si austriacul Thomas Morgenstern (21 de ani), campionul olimpic de la Torino, de anul trecut, si totodata multiplu campion mondial. Declarat cel mai bun sportiv din Austria in 2006, Morgenstern, unul dintre cei mai valorosi saritori cu schiurile din lume, pare mai degraba un pusti cuminte, care se mandreste mai tare cu diploma de Bacalaureat decat cu performantele sale.

„Nici nu stiti ce pierdeti”

EVZ: Thomas, cum e sa fii multiplu campion olimpic si mondial la doar 21 de ani? Thomas Morgenstern: Special. Titlul olimpic si cel mondial reprezinta visul oricarui sportiv, indiferent de disciplina aleasa. Eu le-am obtinut deja si mai am zece ani la dispozitie pentru a-mi atinge toate obiectivele propuse.

Cum ai ajuns sa practici sariturile? Totul a inceput in 1996. Am mers la un festival de schi, iar sariturile m-au atras din primul moment. Iti indeplinesc visul de a zbura. Este o senzatie extraordinara sa plutesti, chiar si pentru cateva secunde. E greu sa descrii ceea ce simti. Fiecare ar trebui sa incercati macar o data in viata pentru ca, altfel, nici nu stiti ce pierdeti.

Sariturile cu schiurile par destul de periculoase... Par, dar nu este asa. Eu n-am avut niciodata vreun accident notabil. Cred ca la fotbal, unul dintre sporturile mele preferate, se intampla mai multe accidente. O sa radeti, dar anul trecut am suferit o ruptura de ligamente in timp ce jucam fotbal.

„Daca vrei bani, alegi Formula 1”

Cate sarituri faci intr-un an si care este distanta pe care ai „zburat” cel mai mult?Sincer, nu stiu. Probabil peste 1.000 pe an. Cel mai mult am sarit 225,5 metri, ceea ce inseamna ca am plutit cam 7-8 secunde.

Premiile sunt pe masura adrenalinei? Depinde. Ca in orice domeniu, daca performantele sunt mari, atunci si recompensele sunt pe masura. Se poate castiga bine, dar aici nu este vorba doar despre bani. In cazul meu, senzatia de a zbura peste 200 de metri fara niciun element auxiliar reprezinta o provocare suficient de mare. Daca vrei sa faci bani din sport, atunci e simplu, alegi sa fii pilot in Formula 1.