Theodor Stolojan - soluţie de criză

Theodor Stolojan - soluţie de criză

Theodor Stolojan a fost asociat de-a lungul timpului "soluţiei de criză", fie că este vorba de funcţii guvernamentale sau politice, fie de decizii luate în momente-cheie, cum ar fi retragerea din cursa prezidenţială din 2004.

El a debutat în acest rol de „salvator“ în toamna anului 1991. Aripa dură a FSN, grupată în jurul lui Ion Iliescu şi având la vârf alţi foşti lideri comunişti, precum Alexandru Bârlădeanu sau Dan Marţian, era nemulţumită de Petre Roman. Acesta a fost înlăturat, iar varianta aleasă a fost Theodor Stolojan, un om care părea a nu-i crea probleme lui Ion Iliescu. Timp de un an cât a fost premier (octombrie 1991-noiembrie 1992), s-a remarcat ca negociator cu minerii, dar şi prin decizii care au stârnit controverse - „naţionalizarea valutei“.

Ajutor politic

Totuşi, Stolojan a părăsit Palatul Victoria cu imaginea unui technocrat care şi-a făcut treaba. Asta chiar şi în condiţiile în care, în 1996, a revenit în prim-planul politicii susţinând candidatura lui Ion Iliescu la prezidenţiale.

Această imagine, dar şi cei şapte ani petrecuţi la Banca Mondială i-au determinat pe liderii politici să apeleze la Stolojan în situaţii delicate. În 1999, Emil Constantinescu a încercat să-l aducă drept primvicepremier în guvernul Radu Vasile, dar scenariul a căzut în urma opoziţiei PNŢCD şi a PD.

În 2000, Stolojan avea să ajungă candidat la preşedinţie al PNL şi, deşi nu a obţinut un scor spectaculos (11,78%), a fost considerat salvatorul PNL, pe care l-a ajutat să intre în parlament. El a devenit preşedintele PNL în 2002, fiind considerat soluţia de avarie în condiţiile conflictului dintre Valeriu Stoica şi Dinu Patriciu.

De la „candidat trucat al PDSR“ la „dragă Stolo“

Lucrurile nu au evoluat aşa pentru că, până la urmă, Stolojan s-a aliat cu Traian Băsescu şi nu cu PSD. Nimic nu părea să anunţe această colaborare, dacă e să ne luăm după etichetele pe care Traian Băsescu i le-a pus.

„Dacă va ajunge preşedintele României, va determina guvernul să acorde garanţii guvernamentale grupului Tofan“, a fost acuzaţia lansată de Traian Băsescu în 2000. El a spus că Stolojan este „un candidat trucat al PDSR“ şi a adus aminte de implicarea acestuia în afacerea „Megapower“.

Până la urmă, la sfârşitul anului 2003, cei doi lideri au bătut palma conştienţi că, dacă PD şi PNL merg separat, nu pot învinge PSD. Relaţia dintre ei a fost marcată de un moment celebru, când Theodor Stolojan s-a retras din cursa pentru Cotroceni, iar Traian Băsescu a plâns în faţa camerelor de luat vederi, preluând însă rolul de prezidenţiabil. Rocada s-a dovedit a fi salvatoare pentru Alianţa D.A., care - cu Stolojan-locomotivă - nu era creditată la momentul retragerii acestuia drept câştigătoare.

După ce Băsescu a devenit preşedinte, Stolojan a devenit consilier la Cotroceni. Când a izbucnit conflictul dintre Băsescu şi Tăriceanu, Stolojan a încercat să preia puterea în PNL, dar a fost exclus. A creat PLD care, ulterior, a fost înghiţit de PD.

Ne puteți urmări și pe Google News