Chiar dacă lumea trece printr-o criză de sănătate de proporții uriașe, Rusia și China continuă ofensiva propagandistică împotriva Occidentului, folosindu-se inclusiv de pandemie. Iată ce scrie The Washington Post:
“Oricât de repede s-ar fi răspândit coronavirusul în jurul lumii, el a fost depășit de o avalanșă orbitoare de eresuri și propagandă dezlănțuită pe rețelele sociale, din care mare parte pare a proveni din Rusia. Ca întotdeauna când vine vorba de relațiile cu Occidentul, principala monedă a Moscovei e dezinformarea, pe care o cheltuiește cu generozitate.
Un document UE, obținut de Reuters, a ajuns la concluzia că presa rusă controlată de stat s-a folosit de criza de sănătate publică pentru a porni în Vest o ambițioasă campanie de dezinformare, al cărei scop e să disemineze panică și neîncredere. La Washington, un demnitar din Departamentul de Stat a declarat Congresului că o serie de conturi online false, site-uri și publicații tradiționale, toate sub umbrela Kremlinului, au folosit temerile tot mai mari legate de pandemie „pentru a încerca să-și promoveze propriile priorități”.
Minciunile, distribuite pe Twitter și YouTube pe lângă alte platforme, dau vina pe Fundația Bill & Melinda Gates pentru născocirea virusului ori afirmă că e o armă biologică creată de Pentagon. Un soldat american detașat în Lituania a fost spitalizat cu virusul, suna o știre falsă. O alta susținea că premierul slovac e infectat și a transmis virusul și altora la o conferință.
Un purtător de cuvânt al UE a declarat că, prin vehiculara unor asemenea gogoși, Moscova se „joacă cu viața oamenilor”. Un purtător de cuvânt rus, Dmitri Peskov, a respins toate acuzațiile ca fiind „probabil rezultatul unei obsesii anti-rusești”. Întâmplare sau nu, la fel susținea și Kremlinul în privința interferenței sale masive în alegerile prezidențiale americane din 2016. Când neagă ceva, Moscova nu face decât să mărească îngrijorările.
Rusia nu e unicul delicvent. Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Zhao Lijian, a pus în dubiu faptul că virusul provine din provincia chineză Wuhan, afirmând, fără nicio bază, că acesta a fost adus acolo de armata SUA. A fost doar trăncăneală fără probe, dar să fie limpede: clasa politică a Americii nu e lipsită de vină aici. Priviți-l pe senatorul Tom Cotton, un republican din Arkansas și confident al președintelui Trump, care s-a aruncat bucuros într-un război propagandistic amplificând o teorie dubioasă cum că un laborator de elită din Wuhan, unde se cercetează patogeni periculoși, ar fi fost sursa virusului. Respectatul ambasador al Chinei la Washington, Cui Tiankai, a respins fanteziile întunecate ale dlui Cotton, calificându-le drept „nebune”, și n-a lăsat loc de îndoială că nici pe dl Zhao nu-l consideră mai breaz.
Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolii, alarmate de vârtejul zvonurilor, speculațiilor nefondate și minciunilor, a îndemnat publicul să nu le transmită mai departe. Din nefericire amestecul Rusiei din 2016 a dovedit că America e un teren fertil pentru asemenea războaie informaționale. Pentru Moscova și alți adversari ai SUA, nu pare să aibă prea multă importanță dacă niște alegeri ori o pandemie le oferă pârghia pe care și-o doresc pentru a submina încrederea, instituțiile și coeziunea. Ideea e să transforme adevărul în confuzie, să arunce suspiciune asupra a orice și să slăbească clasa politică americană prin dubiu și deznădejde. Ca mijloace de atac, acestea pot fi la fel de debilitante ca un virus”.