Migranţi din Republica Moldova, ajunşi în pragul disperării din cauza sărăciei, se zbat să exploateze o lacună ce le permite să trăiască în Marea Britanie. În fiecare dimineaţă ei formează cozi în faţa consulatului român din capitala Republicii Moldova, cea mai săracă ţară din Europa. Când le vine rândul, completează formularele şi plătesc 100 de euro pentru a cere un paşaport românesc, scrie duminică The Sun.
Consulatul acţionează ca o uşă din dos pentru intrarea în Marea Britanie, pentru că România este membru UE şi paşapoartele sale permit cetăţenilor moldoveni să călătorească liber în Marea Britanie fără viză. Odată ajunşi aici, regulile UE nu prevăd nimic ce ar putea face Marea Britanie pentru a le interzice să rămână, scrie Agerpres.
Politica României de relaxare a regulilor de obţinere a cetăţeniei pentru cetăţenii Moldovei vecine a provocat furie, cu avertismentul că contribuabilii din celelalte ţări UE vor înceta să mai plătească preţul. Şi există temeri că problema se va înrăutăţi odată ce restricţiile temporare impuse românilor pe piaţa muncii din Marea Britanie - clauză impusă prin Tratatul de aderare când România a aderat la UE - vor fi ridicate în 2013.
Până de curând, cei patru milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova puteau intra în Marea Britanie numai cu o viză extrem de greu de obţinut. Acum, un număr uluitor - 10.000 pe lună - ocolesc restricţiile cu ajutorul paşapoartelor româneşti. Tot ce trebuie să facă este să dovedească că au un străbunic de origine română, o sarcină simplă pentru aproape orice cetăţean moldovean datorită legăturilor istorice dintre cele două ţări, notează ziarul britanic.
Această schemă controversată corespunde cu politica UE de "integrare economică graduală şi o aprofundare a cooperării politice" cu Republica Moldova. Luna trecută, Uniunea Europeană, care a deschis deja propriul consulat la Chişinău, a acordat Republicii Moldova echivalentul a 76 de milioane de lire sterline pentru a progresa în strângerea relaţiilor.
Potrivit The Sun, România vrea să înlocuiască cu cetăţeni moldoveni exodul propriilor ei cetăţeni care au plecat în ţări europene, cum este Marea Britanie, care oferă salarii mai bune şi bunăstare. Dar moldovenii recunosc că ei văd în paşaportul românesc cheia intrării în UE şi nu intenţionează să rămână în România. Ziarul britanic citează un oficial român: "Ei solicită cetăţenie doar penru că aceasta le dă libertatea de a călători şi munci în cadrul UE. Toată lumea ştie acest lucru".
Criticii cer acum Marii Britanii să preia controlul graniţelor sale şi să oprească fluxul de migranţi din Europa de est. Liderul Partidului Independenţei din Marea Britanie (UKIP) Nigel Farage a declarat: "Este revoltător faptul că guvernul român poate avea un asemenea impact asupra imigraţiei din Marea Britanie şi că din cauza UE nu putem face nimic în această privinţă". "Dacă vrem să preluăm controlul, trebuie să ieşim din UE", a mai spus el.