După opt ore de mers cu maşina prin Bulgaria, arhitectura tipic mediteraneană, cu case albe şi întinderi nesfârşite de verdeaţă, te fac să iubeşti din start Grecia. După alte trei ore, suntem la opt kilometri de Thassos, “insula de smarald”, situată în golful Kavala, în partea nordică a Mării Egee.
Pentru a ajunge pe insulă, eşti purtat de zeci de pescăruşi, care pentru o bucată de pâine sau un biscuit se apropie de ferryboat suficient cât să le poţi observa penajul imaculat şi ochii negri pătrunzători.
Destinaţia noastră finală este Potos, una dintre cele mai cunoscute staţiuni de pe insulă. Dacă vremea este favorabilă şi cerul senin, din Potos se poate vedea Muntele Athos chiar în faţă.
Însă, după ce te-ai cazat, primul lucru pe care vrei să îl faci este să simţi nisipul fin şi să te bălăceşti în apa limpede şi curată. Plaja are o lungime de 2 kilometri, iar pe faleză tavernele şi barurile au oferte care mai de care mai tentante. Turul insulei îţi dezvăluie secretele thassienilor Pentru a cunoaşte mai bine Thassos, puteţi opta pentru excursiile de o zi cu autocarul, care face înconjurul insulei, pentru 25 de euro de persoană. Prima oprire este la Biserica Arhanghelul Mihail, care se află pe drumul dintre Astris şi Aliki. În această mănăstire este păstrată o parte din Sfântul Cui, cu care a fost pironit Iisus Hristos pe cruce.
Vindecările miraculoase s-au ţinut lanţ până când, în timpul ocupaţiei otomane din secolul al XV-lea, turcii au încercat să pună capăt acestei credinţe foarte puternice a locuitorilor. Mai mulţi soldaţi au ajuns pe insulă, însă povestea spune că doar unul a dat uşa bisericii de perete şi în momentul în care a văzut izvorul l-a pângărit făcându-şi nevoile în el.
El a fost trăsnit pe loc şi agheasma a dispărut de pe vârful stâncii. În noaptea următoare, părintele Dimitrie, paroh la biserica respectivă, a avut un vis în care i-a apărut însuşi Aranghelul Mihail. Acesta îl sfătuia să se ducă în biserică, să ia trupul necurat, să îl arunce şi să coboare pe malul mării. În ce peşteră va vedea lumină acolo să meargă cu credincioşii şi să se spele. A doua zi, părintele Dimitri coborî stânca abruptă şi, într-adevăr, într-una dintre grote a zărit o lumină. În prezent, izvorul de agheasmă este tot acolo, iar călugăriţele o îmbuteliază în nişte flacoane pe care le poţi cumpăra cu o sumă modică. Următoare oprire este la Plaja din Alyki, care s-a format pe un filon de marmură. Cariera de aici a fost exploatată timp de aproape 1.000 de ani. În filon se făcea o perforaţie adâncă, unde se introduceau patru pari de lemn care se udau. Erau lăsaţi două zile şi două nopţi, iar prin procesul de dilatare se fisura întregul bloc de marmură. Legat cu sfori, era coborât la vapoare, cu destinaţia Atena. Marmura de Thassos albă se numeşte marmură cristalină moale şi este folosită la crearea statuilor. Tocmai de aceea romanii preferau să aducă marmură din Thassos pentru a-i da forme, aflate de noi abia în contemporaneitate.
Izvoarele îndrăgostiţilor După două opriri cu încărcătură spirituală şi istorică, a urmat Golden Beach, o plajă nesfârşită cu nisip fin auriu şi ape de mică adâncime. Aceasta are două steaguri albastre, ceea ce înseamnă că a fost premiată pentru standardele înalte pe care le îndeplineşte în ceea ce priveşte apa, siguranţa, educaţia şi informarea ecologică, serviciile şi criteriile de management. Şezlongurile de pe plajă pot fi folosite gratuit, pentru că proprietarii se bazează pe faptul că nu poţi sta o zi întreaga fără să serveşti o bere, o băutură răcoritoare sau o îngheţată.
Golden Beach este un golf cu apă cristalină. Plaja are aproape un kilometru lungime şi este faimoasă pentru nisipul său alb. După scurta oprire pe plajă, a urmat o plimbare pe străduţele înguste ale insulei. Am trecut şi pe la cele trei izvoare despre care se spune că dacă eşti alături de persoana iubită şi bei împreună cu ea din apa de izvor, apoi vă uitaţi unul în ochii celuilalt şi vă spuneţi că vă iubiţi, veţi rămâne împreună pentru totdeauna.
La degustat de măsline şi dulceţuri Următorul popas: Biserica Panagia, dedicată Fecioarei Maria, care se află în satul Panaghia. Începută în 1831, biserica are caracteristicile arhitecturale ale bisericilor bizantine din Kastoria (Grecia continentală). Pereţii au fost construiţi cu marmura de la ruinele templelor antice, iar în biserică se poate vedea o icoană a Fecioarei Maria, datând din 1814, din care, indiferent de unde te-ai uita, Maica Domnului te priveşte drept în ochi.
Într-o astfel de vacanţă, poţi afla şi cum se face uleiul de măsline şi că până în anii ’80 în Thassos se producea şi vin. Însă, după incendiile din 1985 şi 1989, viile au fost distruse şi asta pentru că focul a fost stins cu apă de mare, care a distrus pământul. Doar livezile de măslini au rezistat provocărilor mediului.
Distracţie deasupra, în şi sub apă Însă, în Thassos nu este totul doar istorie. Turiştii se pot relaxa la soare, dând la pedalele hidrobicicletei, pot explora apa cristalină a Mediteranei cu velierele, pot lovi valurile cu ski jeturile, pot descoperi golfurile cu caiacul. Banana, peştele zburător şi salteaua Ringos sunt pentru amatorii de senzaţii tari, iar parasailingul pentru cei care vor să zboare deasupra apei.
Iar pentru cei care vor să descopere insula şi împrejurimile sale, pot merge într-o croazieră de o zi. Pentru 25 de euro de persoană petreci o zi superbă pe mare, poţi înota în golfurile în care opreşte barca, te poţi desfăta sub razele soarelui, dar ai şansa să şi pescuieşti chiar dacă nu ai mai făcut-o până atunci. Preţul include o masă cu specific grecesc şi băutură la discreţie.
Pentru cei care vor să descopere lumea subacvatică, mai multe cluburi din Potos oferă scufundări în apele Mării Egee. Trebuie să vă informaţi înainte pentru că sunt unele cluburi care încep scufundarea de pe mal şi nu merg decât până la 3-4 metri adâncime, dar sunt şi altele care îi duc pe doritori în diferite golfuleţe unde scufundările au loc până la 10 metri adâncime, timp de 30 de minute. O astfel de experienţă te costă între 35 şi 45 de euro, în funcţie de complexitatea serviciilor.
- Drumul cu maşina personală: 1.650 de km, patru plinuri de benzină dus-întors, consum 7l/100km, aproximativ 1.000 de lei
- Taxa de pod: 7 euro sau 24 de lei
- Vigneta la bulgari (în Grecia nu este nevoie): 7 euro, valabilitate 7 zile
- Ferrybot pentru maşină şi patru persoane: 30 de euro
- Cazare cu mic dejun inclus, hotel 2 stele, şase nopţi: 204 euro (două persoane – prin agenţie)
- Gyros (produs tradiţional grecesc): 2 euro
- Bere Mythos: 2,5 euro (la tavernă), 5 euro un bax cu 6 cutii de 0,33 l
- Preparatele din peşte şi fructe de mare: 6-10 euro/porţia
- Salată: 2-6 euro în fucţie de ceea ce conţine
- Tzatzki: 2,5 euro/porţia
- Vin la carafă: 4 euro ½ litri, 7 euro 1 litru
- Bacşiş inclus în bonul de casă: 1,6 euro
- Croazieră: 25 de euro/persoană
- Excursie în jurul insulei: 25 de euro/persoană
- Scuba-diving: 45 de euro/persoană
- Parasailling: 30 de euro/ persoană
Mâine puteţi citi pe evz.ro un interviu cu unul dintre cei mai experimentaţi scuba-diveri, care predă lecţii de scufundări şi în Thassos, Vasilis Vasiliadis.