Îi vezi la 7-8 dimineaţa prin parcuri, executând mişcări lente ale braţelor şi trupului. Un limbaj complicat între minte şi natură, tot mai popular.
Ţineţi minte filmele cu "karate" în care eroul care învinge singur o armată întreagă îşi începea ziua cu nişte mişcări lente în aerul rece al dimineţii? Făcea Thai-Chi, un fel mamă primordială a tuturor artelor marţiale, iar eroii care se scoală în zori pentru a face aceste mişcări cu trupul şi braţele pot fi văzuţi şi în parcurile bucureştene.
"Sunt poziţiile anumitor animale", sintetizează în trei cuvinte această tehnică instructorul Costin Vasile. "Cursurile de Thai-Chi în natură îţi oferă un echilibru emoţional puternic şi îţi dezvoltă simţurile", continuă el, intrând în amănunte.
În Bucureşti sunt în total zece instructori de Thai-Chi, care folosesc parcurile pentru aceste practici.
"Devine un stil de viaţă"
În timpul săptămânii, Costin ţine cursurile în sala de sport a Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu", din aproprierea Ambasadei Chinei. Până la ora 9.00, când se adună cursanţii, maestrul e dispus să facem o plimbare în parc, pentru a ne arăta câteva dintre exerciţiile sale şi poate înţelegem de ce e nevoie de aerul curat al naturii în Thai-Chi.
Deşi vremea e înnorată, iar vântul te ia pe sus, Costin rămâne doar în tricou şi începe cu un exerciţiu de bază. Cu mâinile împreunate la nivelul bazinului, acesta şi le ridică uşor în aer, pe lateral. E un moment de tăcere şi concentrare, întrerupt doar de zgomotul câtorva trecători miraţi, pe care instructorul s-a obişnuit să "nu-i audă".
"Fiecare organ are o emoţie internă, care este ţinută sub control de minte. Punctul critic se produce când apare rezistenţa minţii. Pentru a-ţi deschide corpul, se imită mişcări ale animalelor, dar nu numai. Devine un stil de viaţă", explică Costin.
Şcolit în Thailanda, la Tao Garden
Instructorul de Thai-Chi din Capitală mărturiseşte că s-a apucat de practicile orientale în ’97, din nevoia de spiritualitate.
"După nişte greutăţi pe care le-am întâmpinat atunci, mi-am dat seama că nu tot ce e frumos în jurul meu este material", descrie acesta momentul-cheie din viaţa sa.
În 2003 a devenit instructor asociat, iar în 2005, autorizat. Toate examenele pe care le-a avut de susţinut au fost în nordul Thailandei, în Tao Garden, cunoscută in plan international drept un centru pentru sănătate şi relaxare.
Împreună cu soţia sa, instructorul Miruna Macavei, acesta predă practici din sistemul universal Tao, dintre care: "Surâsul interior" şi "Sunetele vindecătoare" din tehnica de Chi- Kung, "Orbita microscopică", "Cămaşa de fier I", "Tao Yin" (yoga taoistă), "Dragostea vindecătoare" şi 1Fuziunea celor cinci elemente".
Un călugăr la Tudor Vianu
Li Hechun, un călugăr maestru al Şcolii Poarta Dragonului (o ramură a Taoismului - n.r.), a venit în România, la chemarea lui Costin, pentru trei cursuri, întinse pe o perioadă de câteva săptămâni.
Decupat dintr-un alt cadru cultural, greu de indentificat cu ambientul sălii de sport de la "Tudor Vianu", maestrul Li începe încălzirea. Liniştea adâncă e hărţuită din când în când de păcănitul bliţurilor de la aparatul foto. Îşi apleacă torsul în unghi de 90 de grade cu picioarele, apoi se loveşte uşor cu palmele până jos, spre tălpi. Încheieturile maestrul Li trosnesc.
Cel mai bătrân cursant este o doamnă de vârsta a treia, care nu reuşeşte să execute complet exerciţiile, din cauza mijlocului înţepenit. "Am deschidere spre tradiţiile orientale. E un mod armonios de a te dezvolta. Eu practic de opt ani încoace. Lucrăm cu energia care a dat naştere universului", mărturiseşte aceasta. Până la zece dimineaţa, se adună zece cursanţi.
Pentru cei care încă se lasă convinşi, Costin spune că taoismul este o variantă până şi pentru cei care vor să slăbească: "Este tehnica care se ocupă de punerea energiei în articulaţii şi tendoane. Este ca şi cum ai face Pilates".
"Am găsit în Bucureşti oameni doritori să înveţe despre armonie. Pentru că Thai-Chi, într-un cuvânt, este armonie. Noi ne ocupăm de regăsirea echilibrului, transformarea perpetuă a energiei care vine din exterior." LI HECUN, maestru Thai-Chi şi călugăr
FILOSOFIA
Costin Vasile, despre practicile Thai-Chi: "Meditaţie în mişcare, mişcare în meditaţie"
Thai-Chi este un sistem complex de tehnici (exerciţii) fizice şi mentale, care are ca scop în prim plan îmbunătăţirea sănătăţii. Potrivit instructorilor, este ca o pregătire a corpului şi a minţii pentru eforturile la care vor fi supuse în timpul zilei.
Caracteristic Thai-Chi este ritmul lent de executare a formelor, cursivitatea mişcărilor, circularitatea membrelor, toate desfăşurându-se lent, graţios, uşor şi aparent fără niciun efort de la început până la sfârşit, fără nicio întrerupere.
Mişcările executate diferit de braţe şi de picioare au rolul de a duce la echilibrarea emisferelor cerebrale, realizând astfel o creştere a capacităţilor psihice, fizice şi emoţionale.
În aer liber, efectul este dublu pentru că se realizează o conectare mai bună cu energiile naturii (arbori, animale, păsări, oameni, munţi, ape), Pământului (ca planetă distinctă) şi cerului (alte planete, Luna, Soarele, alte stele).
Prin antrenament regulat există posibilitatea să vă dezvoltaţi structura internă şi fluxul de chi al Thai-Chi-ului, să uniţi activitatea minţii cu activitatea corpului şi să vă întăriţi echilibrul emoţional.