Șansele României de a recupera tezaurul furat de Moscova. Rareș Bogdan: „Rusia doar ia”

Sursa foto: Arhiva EvZ

Returnarea tezaurului României, furat de Rusia, figurează pe agenda plenarei din luna martie a Parlamentului European de la Strasbourg. Proiectul de rezoluție inițiat de europarlamentarul Eugen Tomac(PMP)

Negocierilor privind returnarea tezaurului ar putea juca un rol important în cadrul negocierilor de pace ca urmare a rezoluției Parlamentului European, consideră europarlamentarii români. România are un drept de creanță deplin valabil asupra depozitului său de aur evacuat la Moscova, a explicat guvernatorul BNR și fost premier al României, Mugur Isărescu. El  a vorbit deschis despre eforturile depuse de banca centrală pentru a informa corect opinia publică internațională în legătură cu problematica Tezaurului trimis la Moscova care, ulterior, a fost confiscat de Uniunea Sovietică.

Recuperarea tezaurului românesc. Rareș Bogdan: „Rusia doar ia, niciodată nu dă”

Rareș Bogdan. Sursa foto: Facebook

De asemenea, europarlamentarul Rareș Bogdan a vorbit despre demersurile care se fac în Parlamentul European, pentru recuprarea tezaurului României.

„Sper din tot sufletul ca această rezoluție să fie cât mai curând adoptată, dacă se poate în următoarea sesiune plenară de la Strasbourg, pe 13-14 martie, pentru că ea arată încă o dată că România nu a renunțat nicio clipă la tezaurul furat pur și simplu de Rusia, și care printr-un accident al istoriei a ajuns acolo. Și din păcate, în stilul caracteristic, Rusia doar ia, niciodată nu dă”, a afirmat europarlamentarul Rareș Bogdan, potrivit Digi24. 

Recent, Valeri Kuzmin, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, a spus în legătură cu Tezaurul României de la Moscova că Rusia nu datorează nimic României, ci dimpotrivă, a „iertat” România de datoriile pe care le avea faţă de Rusia, povestind în acest sens ce i-ar fi spus Brejnev lui Ceauşescu în anii 60.

Ce înseamnă, de fapt, tezaurul României

Tezaurul României ar putea fi adus înapoi din Rusia. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Oficialul Rusiei a susținu că oştii parteneri români „continuă să scoată, cum se spune la noi, o pisică moartă de la naftalină”, referindu-se la problema tezaurului pe care Rusia ar trebui să-l returneze României.

Tezaurul României acaparat de Moscova înseamnă, de fapt,  91,5 tone de aur fin, care valorează 4,9 miliarde de euro la cursul actual al BNR, bijuteriile Reginei Maria și ale Coroanei. Rezerva actuală a Băncii Centrale este doar cu puțin mai mare decât aurul aflat la Moscova, 103,6 tone, la o valoare estimată de 5,8 miliarde de euro, conform datelor prezentate de guvernatorul BNR.

România a  dat în custodia Rusiei Țariste(n.r anii 1916-1917) și alte valori inestimabile, despre care în mod public se vorbește mai puțin: arhive ale statului, documente, manuscrise preţioase, colecţia de monede a Academiei Române, tablouri de patrimoniu, cărţi rare, odoarele mănăstirilor din Moldova și Muntenia, colecţii ale multor instituţii publice şi particulare. În 1935 și 1956, o parte din aceste valori au fost restituite statului român, dar multe casete nu mai aveau sigiliul original, potrivit DW.